Praktische informatie


Tijdzone
+7 uur

Geld
Hongkong dollar

Beste reistijd
De beste periode om naar Hongkong te reizen, is tussen half september en december. De gemiddelde temperatuur bedraagt dan ongeveer 24, en er is minder kans op harde regenvlagen. Van eind mei tot half september is het heet (30 tot 33). De vochtigheidsgraad is dan zeer hoog, met kans op zware regenbuien en zelfs tyfonen.

Eten en drinken
Hongkong telt duizenden restaurants, eethuizen en eetstalletjes. Vooral de Kantonese keuken is er rijkelijk vertegenwoordigd. Probeer zeker de dim-sum-restaurants. Dim-sum zijn lichte, gestoomde snacks. Talloze restaurants zijn gespecialiseerd in de gerechten van bepaalde Chinese streken (van de Shanghai- tot de Peking-keuken), andere in gerechten uit het Verre Oosten. En zoals overal ontbreken ook hier de Amerikaanse fastfoodketens niet.

Enkele aanraders: Hunan Garden Restaurant (The Forum, Exchange Square, Connaught Place 8, Central District), gespecialiseerd in de pikante keuken van de Hunan-provincie. Verschillende schotels worden op een traditionele manier geserveerd, in bamboemandjes of in aarden potten. Op Lamma Island, een klein halfuurtje met de ferry van Central District verwijderd, vind je langs de zee talrijke eenvoudige, rustige en goede visrestaurants. Gebakken kreeft met botersaus is de specialiteit van Rainbow Seafood Restaurant.

Culturele gedragsregels
Een handdruk is de normale manier van begroeten in Hongkong, maar maak er altijd een lichte buiging bij. Elkaar kussen op de wang of een omhelzing is niet gebruikelijk.

Overhandig een geschenk altijd met twee handen. Geef een Chinees nooit een klok want dat wordt geassocieerd met de dood. De ontvanger van het cadeau zal dit trouwens nooit openen in het bijzijn van de gever.

In Hongkong wordt heel wat thee gedronken. Vul altijd eerst de kopjes van de anderen in het gezelschap, zelfs als deze nog niet leeg zijn, en pas daarna dat van jezelf.

In restaurants is een fooi van tien procent gebruikelijk. Geef de ober de fooi in de hand en laat het geld niet op tafel liggen. Dat is erg onbeleefd in Hongkong.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Hongkong is 9400 kilometer. Je vliegt er ruim 11 uur over.

Verkeersregels
Het verkeer in Hongkong is erg druk. Met een taxi of auto beland je ongetwijfeld in lange files. Voor toeristen is het dan ook af te raden om hier zelf rond te rijden, zeker omdat je met het openbaar vervoer snel en goedkoop overal kan komen.

Openbaar vervoer
Dat Hongkong tot 1997 een Engelse kolonie is geweest, zie je vooral terug in het openbaar vervoer. Op Hongkong Island zie je dan ook regelmatig een typisch Engelse dubbeldekker voorbij komen.

Het openbaar vervoer is zeer efficiĆ«nt geregeld, het is betaalbaar en veilig. Dat moet ook wel in zo’n dichtbevolkt gebied. Tachtig procent van de inwoners gebruikt het openbaar vervoer. Je hebt de keuze uit de metro, bus, minibus en de veerboot. Kaartjes koop je aan het loket of bij een kaartjesmachine die zeer gebruiksvriendelijk zijn.

Op Hongkong Island, Kowloon en Lantau Island – met elkaar verbonden via tunnels – is de metro de handigste manier van reizen. In de New Territories en het zuidelijke deel van Hongkong Island moet je de bus nemen. Tussen Kowloon en Hongkong Island vaart de star ferry, zeer geliefd bij toeristen omdat je vanuit de boot een prachtig uitzicht op de skyline van Hongkong hebt.

Als je van plan bent om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer, koop dan vooral de Octopus Card, verkrijgbaar op het vliegveld en in stations. De meeste vormen van openbaar vervoer willen namelijk dat je als reiziger gepast betaalt en dat kan nog wel eens problemen opleveren. De Octopus Card is een soort elektronische betaalkaart waar je de metro, tram, bus, boot en de boodschappen in sommige supermarkten mee kan betalen.

Leuk om te weten is dat je de Octopus Card ook in heel wat fastfood restaurants kunt gebruiken. Ook handig: het aankoopbedrag krijg je terug als je geen gebruik maakt van de kaart en dat geldt ook voor het krediet dat je niet opmaakt.

Elektriciteit
220 Volt. Een stekker met drie vierkante pinnen.

Telefoon
00 852

Links
Hongkong Tourism Board
Hongkong Tourism Asia
The Unofficial Hongkong Guide
Hongkong Outdoors

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content