Hongkong

Hongkong is één gigantische filmset. In de fascinerende metropool van neon en beton, waar het zakenleven het hoogste woord voert, wordt het onmogelijke waar.

Chek Lap Kok Airport is de gepaste entree voor de futuristische wereldstad. De hypermoderne luchthaven telt onder de koepel acht niveaus, omgeven door transparante glaswanden. Via de ellenlange Tsing Ma-brug, ’s werelds grootste hangbrug, bereik je Hong Kong Island.

Shop till you drop

Het toeristische centrum van Hongkong is Tsim Sha Tsui in Kowloon, het schiereiland ten noorden van Victoria Harbour. Hier liggen de meeste hotels, al zijn bezienswaardigheden schaars. De op toeristen gerichte foto-, horloge- en kledingwinkels aan de kilometerslange Nathan Road hebben als achtergrond grauwe woonblokken.

Er komt nooit een einde aan de honderden winkels. Vooral in de zijstraten, vol winkels, dim sum-restaurants en snackbars, is de drukte memorabel. Het aanbod is ruimer dan waar ook ter wereld, shoppen kan altijd en overal. Wordt het allemaal wat te veel, dan is er het rustgevende Kowloon Park.

Aan westelijke zijde, op Canton Road, ligt het winkelparadijs Harbour City. Het kilometerslange centrum telt 700 winkels, verspreid over vier gebouwen en zes verdiepingen. Hier is alles te vinden. Maar veel leuker is de drukke avondmarkt in Temple Street. De goedkope prullaria ligt er voor het grijpen, een goudmijn voor souvenirjagers.

Afternoon tea

Een must is het legendarische Peninsula Hotel op Salisbury Road. Het superdeluxe interieur van het koloniale bouwsel uit ’28, het prachtige uniform van het hotelpersoneel, de beroemde gasten in de 300 weelderige kamers en de afternoon tea op Tiffany-porselein zijn nog zoals vroeger.

Dé attractie van Tsim Sha Tsui is echter de brede promenade langs Victoria Harbour, de ideale plek om mensen te bekijken. Het is de thuishaven van het imposante Cultural Centre, het aan Chinese kunst gewijde Museum of Art en de terminal van de Star Ferry, de overzetboot tussen Tsim Sha Tsui en Hong Kong Island. De overtocht biedt een fabuleus uitzicht op de mijlenbrede skyline.

Hong Kong Island, het eiland ten zuiden van Victoria Harbour, is met nauwelijks 78 km² het economische, commerciële en politieke centrum. Het koloniale verleden valt meteen op. Wolkenkrabbers met gigantische en kitscherige lobby’s, Rolls Royces en limousines verraden de rijkdom van het eiland.

De beste manier om Hong Kong Island te verkennen, zijn de nauwe dubbeldektrams uit 1904, die de oostelijke en westelijke uithoeken verbinden. De heen en weer schokkende toestellen zijn niet snel, maar wel leuk en goedkoop.Een rit van Happy Valley, waar in het weekend de drukbezochte paardenraces worden gehouden, tot het Whitty Street Depot toont je de belangrijke districten: Central, Wan Chai en Causeway Bay.

Futuristische torens

Hong Kong Island is volgestouwd met futuristische torens, banken, kantoren, pompeuze hotels en Chinese warenhuizen. De rumoerige stegen tussen de wolkenkrabbers en winkelpaleizen puilen uit van de marktkramen, authentieke lokale winkels en de onvermijdelijke winkelcentra.

Hét symbool van Hong Kong Island is de geometrische toren van de Bank of China, een 70 verdiepingen tellende mastodont in handen van de communistische regering in Peking. Al even oogverblindend is de futuristische Hong Kong & Shanghai Bank.

Proeven van het stadsleven

Om het stadsleven te proeven, moet je lopen. Op het Exchange Square staat het beursgebouw en op Statue Square zetelt de wetgevende raad. Hollywood Road is beroemd om zijn antiekwinkels vol meubelen, tapijten, edelstenen, snuifdozen, schilderijen, snijwerk, keramiek, kalligrafie en vooral bric-à-brac en curiosa uit de Chinese Volksrepubliek. Iets lager liggen Soho en Staunton Street, een volop boomende uitgaansbuurt.

Het leukst zijn echter Peel Street, Gage Street en de met betrouwbare fotowinkels bezaaide Stanley Street, met op nummer 24 het beroemde Luk Yu Tea House met zijn authentieke interieur uit de jaren ’30. De buurt omvat een rommelige en drukke voedingsmarkt vol exotische producten, bedrijvige viskramen en vooral fascinerende straatbeelden.

Ook de oostelijk gelegen Wan Chai en Causeway Bay zijn niet te missen. Het zijn ongetwijfeld de levendigste en aanstekelijkste buurten van Hongkong. De mensenmassa en commerciële drukte maken een zinderende indruk.

In Wan Chai, ten tijde van de Vietnamoorlog een florerende rosse buurt, herbergen de kleine zijstraten allerlei familiebedrijfjes. Even binnengluren bij de smid of schoenen- en horlogemaker is warm aanbevolen.

Causeway Bay is iets chiquer en blijft ook ’s avonds druk, wanneer Hongkongs meest fashionable inwoners de lokale restaurants en bars verkennen en trendy jongeren de straten vullen.

Weg van de drukte

Wegvluchten uit de kakafonie van wolkenkrabbers en woonblokken is gelukkig niet al te moeilijk. Op Hong Kong Island zijn de Zoological & Botanical Gardens daartoe erg geschikt, terwijl populaire stranden Big Wave Bay en Repulse Bay de Aziatische versie van de Franse Rivièra zijn.

Het indrukwekkendst is echter het prachtige Hong Kong Park, uitgerekend te midden van het met torens bezaaide Central-district. Het spectaculaire contrast werkt wonderwel, omdat de architecten zoveel mogelijk het artificiële karakter hebben benadrukt. In het vogelverblijf vliegen meer dan 600 exotische vogels je in een jungle-achtig decor om de oren. Hangende loopbruggen en een transparante bekleding versterken de wonderlijke ervaring.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content