Evenementen


Chinees Nieuwjaar ergens in januari, februari of maart: Het Chinese Nieuwjaar duurt vijftien dagen en is het belangrijkste feest in China. Uit heel China reizen mensen naar de hoofdstad om samen met hun familie het nieuwe jaar in te luiden.

Lantaarn festival: Op de laatste dag van het Chinese Nieuwjaar worden parades gehouden in de stad en dragen kinderen lantaarns, een symbool voor geluk en hoop.

Oingming Festival in april: Dit festival luidt het begin van de lente in. Chinezen maken de graven van familieleden en vrienden schoon en brengen ze offers.

Dag van de Jeugd: Op 4 mei wordt de dag in 1919 herdacht toen studenten en anderen demonstreerden tegen het imperialisme en het Verdrag van Versailles.

Drakenbootfestival in juni: Op de zee en rivieren worden drakenbootwedstrijden gehouden ter ere van de Chinese Qu Yuan die verdronken is. Toeschouwers laten kleine bootjes van bladeren gevuld met rijst te water.

Maritieme Dag: Op 11 juli wordt de eerste reis van Zheng He (1368-1644) herdacht.

Qi Xi Festival: Een soort Chinese Valentijnsdag waarop jonge meisjes traditionele kunsten zoals meloen snijden opvoeren en een goede echtgenoot wensen.

Festival van de Geesten: In augustus zouden de geesten van de overledenen terugkeren naar de aarde. Om deze geesten gunstig te stemmen brengen de Chinezen hen offers en verbranden ze papieren geld.

Maanfestival: Bij volle maan tonen de Chinezen hun dankbaarheid voor de zomeroogst. Lantaarns worden aangestoken, drakendansen uitgevoerd en maancake gegeten.

Dubbele Negen Festival: De negende dag van de negende maand (volgens de maankalender) is volgens de Chinezen een gevaarlijke dag omdat deze te veel Yang bevat. Om zich tegen het gevaar te beschermen beklimmen Chinezen op deze dag een hoge berg en drinken ze Chrysantenthee dat een reinigende werking zou hebben.

Nationale Dag (1 oktober): Op deze dag wordt de stichting van de Volksrepubliek China in 1949 herdacht. De regering organiseert allerlei feesten, vuurwerk en concerten en het Tian An’menplein wordt rijkelijk gedecoreerd.

Winter Zonnewende Festival: Op de kortste dag van het jaar komen Chinese families bij elkaar en eten rijstballetjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content