Chinese Muur

Deze 6400 kilometer lange Muur die als een soort slang door het Chinese landschap slingert behoort niet alleen tot de Zeven Middeleeuwse Wereldwonderen, maar ook tot de Zeven Moderne Wereldwonderen.

Iedereen gaat naar de Grote Muur in Badaling, 70 kilometer ten noordwesten van Peking. Wees voorbereid op een gigantische kermis. Honderden bussen en auto’s, lange slierten mensen die van de parkings naar de muur slenteren. Een halve stad souvenirkraampjes, gelegenheidsfotografen en horden die zwoegen om het steile bouwwerk te beklimmen tot op het hoogste punt.

Daar aangekomen schaffen ze zich een “I climbed the Great Wall” T-shirt aan of een diploma dat ze thuis trots aan hun kleine muur kunnen hangen. Bij Simatai of Huanghuangcheng is het trouwens een stuk rustiger.

Ondanks de kermisatmosfeer blijft de Grote Muur een indrukwekkend bouwwerk, dat stenen snoer met poorten en wachttorens dat zich zo ver het oog reikt over de bergen slingert. De bouw ervan begon 2000 jaar geleden, honderdduizenden mensen werkten er meer dan tien jaar aan en de legende zegt dat wie ter plekke doodviel, gewoon als bouwmateriaal gebruikt werd.

De Muur was tweeduizend jaar geleden niet alleen een militair bouwwerk, maar ook een verheven snelweg waarlangs mensen en goederen comfortabel door de bergen reisden. Het stenen gevaarte deed dienst als tolmuur en was een snijpunt op de Zijderoute.

Zesduizend kilometer lang is het nu en naar verluidt het enige door de mens gemaakte bouwwerk dat met het blote oog vanuit de ruimte zichtbaar is. Dat verhaal is overigens overdreven, want het deed al de ronde lang voor de aardbewoners via satellieten naar hun eigen planeet konden kijken.

Om het beroemde bouwsel vanaf een kleine 400.000 kilometer afstand met het blote oog te zien, zou je bovenmenselijke eigenschappen moeten bezitten. Want de Muur mag dan duizenden kilometers lang zijn, ze is ook amper enkele meters breed. De twaalf Amerikanen die tussen 1969 en 1972 op de maan rondliepen, hebben het overigens bevestigd: vanaf de maan is helemaal niets te merken van de Grote Muur.

Er bestaat geen grote, ononderbroken Muur. Hele stukken van de Muur zijn opgeblazen om plaats te maken voor zegen, spoorlijnen en cementfabrieken. Alleen de gerestaureerde sites zijn begaanbaar, voor wie in redelijke conditie is tenminste, want op sommige plekken is de Muur ontmoedigend steil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content