China

China is wellicht een van de gekste landen ter wereld. U kijkt er maar best uit voor rochelende Chinezen, een gebruik dat heel normaal is in de Chinese samenleving maar voor ons Westerlingen toch even schrikken is, of voor Chinezen met een fototoestel, want als ‘bleke langneus’ móet je als een ware attractie met elke Chinees op de foto.

China is wellicht een van de gekste landen ter wereld. Je kijkt er maar best uit voor rochelende Chinezen, een gebruik dat heel normaal is in de Chinese samenleving maar voor ons Westerlingen toch even schrikken is, of voor Chinezen met een fototoestel, want als ‘bleke langneus’ móet je als een ware attractie met elke Chinees op de foto. Smile!

In openbare toiletten is het dan weer verwoed zoeken naar de deuren van het toilet, want die zijn er gewoonweg niet… Met meer dan 1 miljard Chinezen is privacy sowieso niet echt de grootste prioriteit in het op twee na grootste land ter wereld.

Maar hou je van avontuur en wil je je eens volledig onderdompelen in een andere cultuur, dan is China absoluut jouw bestemming! Wie de taal spreekt, heeft een voetje voor, want bijna niemand spreekt er, behalve “hellóóó” en ” bye,bye”, Engels. Een goede tip: neem een prentenboekje mee met afbeeldingen van alledaagse dingen die je kan aanwijzen en je komt er wel.

Hoogtepunten in China zijn op de eerste plaats de hoofdstad Peking, het historische Xi’an met het beroemde terracottaleger van de Eerste Keizer, en het Westerse Shanghai. Ook het landschap van Guilin en Yangshuo is wereldberoemd net als de kloven van de Yangtze-rivier tussen Wuhan en Chongqing die je het best kan bewonderen met een cruise op het water.

Wie in Peking aankomt, zal even naar adem moeten happen. De Chinese hoofdstad telt maar liefst 15 miljoen inwoners. Met de Olympische Spelen van 2008 in aantocht wordt er hard gewerkt om de stad nog verder uit te breiden en te moderniseren. Maar gelukkig blijft de sfeer van het oude Peking bewaard in de historische volkswijken, de zogenaamde Hutongs, die je bijvoorbeeld per fiets kan bezoeken.

Ook niet te missen in Peking zijn het Tian’anmen plein met het mausoleum van Mao Zedong, de Tempel van de Hemel, het Zomerpaleis, de Minggraven én de Pekingeend, het beroemdste gerecht van Peking.

De havenstad Sjanghai doet dan weer heel erg Westers aan met de meest luxueuze winkels ter wereld. Heerlijk wandelen is het vooral op de Bund (de kade), omgeven door statige gebouwen uit de koloniale tijd. Een uitstapje naar de charmante watersteden Suzhou en Hangzhou loont ook zeker de moeite. Want zoals het Chinese gezegd luidt: “In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Suzhou en Hangzhou”.

China is een van de oudste beschavingen van de wereld. Het land heeft een rijke geschiedenis van bijna 5.000 jaar. Het meest bekende overblijfsel daarvan is ongetwijfeld de 6.300 km lange Grote Muur – bepaalde delen zijn meer dan tweeduizend jaar oud – waarop je een aantal kilometers kan wandelen.

Wij raden aan om de grote massa op de Muur nabij Peking (Badaling) te mijden, maar naar het meer afgelegen Simatai of Jinshanling te gaan waar je – als je geluk – hebt moederziel alleen kan genieten van de prachtige natuur om je heen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content