Bezienswaardigheden

De Chinese hoofdstad Peking is op zichzelf al een heuse bezienswaardigheid. Het Plein van de Hemelse Vrede (tian’anmen) in het centrum van de stad, waar maar liefst 1 miljoen mensen kunnen samenkomen, en de Poort van de Hemelse Vrede met de beeltenis van Mao zijn de toegang tot het Keizerlijk Paleis in de Verboden Stad. In de Tempel van de Hemel vindt u de rust, die u in de Verboden Stad niet vond.

Het beroemdste bouwwerk van China is ongetwijfeld de ‘Lange Muur’, dat sinds 1987 op de lijst van het Unesco-wereldcultuurgoed staat. De muur kronkelt zo’n 6.000 km tussen de groene heuvels tot aan de rand van de Gobiwoestijn. U kan de muur bezoeken in Badaling op 60 km ten noordwesten van Peking of in Simatai, 120 km ten noordoosten van de hoofdstad, waar er minder toeristen zijn.

Ten noorden van Peking, in de stad Chengde, ligt het Keizerlijke Zomerpaleis dat eveneens behoort tot het wereldcultuurgoed van de Unesco. Omringd door bergen is dit paleis bijna net zo groot en belangrijk als het Keizerlijk Paleis in Peking. Breng zeker een bezoekje aan de Tempel van de Putuo-leer, die bekend staat als de ‘Kleine Potala’, de bekende Tibetaanse kloosterburcht.

In het kleine tot wereldcultuurgoed uitgeroepen stadje Pingyao ga je terug in de tijd. Dit kleine juweeltje ziet er nog net zo uit als tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) toen het als belangrijkste financiële centrum van China gold.

Xian is de stad met de rijkste geschiedenis in China. Ze was tot de 10e eeuw de koninklijke en keizerlijke residentie. Daar ken je ook het fameuze terracottaleger van Qin Shihuangdi, de eerste keizer van China, gaan bekijken. De keizer liet er namelijk een gigantisch grafcomplex bouwen door 700.000 arbeiders gedurende 36 jaar.

Een boottocht op de Yanzi-rivier langs de Drie Kloven behoort tot de hoogtepunten van een reis door China. De Drie Klovenstuwdam, de grootste stuwdam ter wereld, is omstreden, maar daarom niet minder een bezoekje waard. Nog een boottrocht kan je maken op de Li-rivier waar je de wondermooie karstbergen tussen de rijstvelden ziet oprijzen.

De havenstad Shanghaidoet heel wat Westerser aan dan eender welke stad in China. Het is het symbool van de duizelingwekkende economische groei van China. Je vindt er gigantische shopping malls en een uitstekend nachtleven. Begin je ontdekkingstocht bij de Bund, een van de sfeervolste boulevards ter wereld, omringd door prachtige koloniale gebouwen in verschillende stijlen.

Een uitstapje naar de charmante watersteden Suzhou en Hangzhou loont ook zeker de moeite. Want zoals het Chinese gezegd luidt: “In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Suzhou en Hangzhou”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content