Algemene informatie


Ligging
Hongkong ligt op het noordelijk halfrond in Azië. Het ligt in het zuidoosten van China.

Klimaat
Het klimaat is subtropisch met moessonregens in de zomer. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 29°C. Het is dan zeer vochtig en benauwd weer. In september kunnen er bovendien cyclonen opduiken. In de november en december zijn de temperaturen aangenaam en is er veel zon. In januari en februari daalt de temperatuur tot beneden de 10°C. In maart en april is het opnieuw aangenaam.

Oppervlakte
1092 km²

Hoofdstad
Victoria

Belangrijkste steden
Victoria, Kowloon

Staatsvorm
Speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China

Bevolkingsgroepen
Chinezen, Europeanen

Talen
De officiële talen zijn Engels (vooral in de zakenwereld) en Chinees. De meeste menu’s, straatnamen, aanduidingen bij musea en gebouwen en alle officiële publicaties zijn tweetalig. De inwoners spreken meestal Chinees, Kantonees. De meeste taxi- en buschauffeurs verstaan geen Engels. De plaatselijke gidsen spreken Frans en Engels.

Godsdienst
Boeddhisme, christendom, taoïsme, confucianisme

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
Januari: Verlichting van Boeddha
Januari of februari: Chinees Nieuwjaar
5 april: Qingming Festival (Gravenfeest)
Goede Vrijdag en Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
Geboorte van Boeddha
Drakenbootfestival
1 juli: Dag van de oprichting van Hongkong als Speciale Administratieve Regio
Middenherfstfeest
1 oktober: Nationale Dag
25 en 26 december: Kerstmis

Weetjes
Hongkong bestaat uit 236 eilandjes waarvan de meeste rotsachtig zijn en niet geschikt om op te wonen. Je kan Hongkong in vier stukken verdelen: het financiële hart is Hongkong Island, het schiereiland en winkelparadijs Kowloon, de New Territories en de Outlying Islands. Het grootste eiland is Lantau Island gevolgd door Hong Kong Island.

Er wordt vaak gezegd dat Hongkong een plaats is waar oost en west elkaar ontmoeten. Dat merk je onder meer aan het ruime aanbod van winkels. Je vindt er zowel de laatste nieuwe mode als traditionele Chinese winkeltjes. Ook op culinair gebied is Hongkong een mix van oost en west. De Chinese keuken is er uiteraard het populairst, maar je kan er bijvoorbeeld ook proeven van de Europese, Japanse, Koreaanse of Amerikaanse keuken.

Hongkong heeft de derde grootste filmindustrie van de wereld, na Hollywood en Bollywood. Bekende namen zijn Bruce Lee en John Woo.

De bevolkingsdichtheid van Hong Kong is een van de hoogste ter wereld. Toch is er veel groen. Omdat de meeste mensen in flats wonen is daarvoor nog ruimte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content