Winkelen en uitgaan

Winkelen

New York noemt zichzelf de hoofdstad van de wereld en op het gebied van winkels kunnen we daar alleen mee instemmen. Je vindt hier alles: gigantische warenhuizen, alle bekende merken, hippe boetiekjes, tweedehands winkeltjes, gespecialiseerde boekenwinkeltjes en kunstzaken. Wil je iets speciaals, dan ben je in New York op het goede adres.

In Orchard Street en Grand Street in Lower East Side heb je de grootste kans om koopjes te vinden. Je kan hier artikelen tegen de helft van de prijs kopen. De winkels zijn op zaterdag meestal gesloten, maar op zondag de hele dag geopend. Ook in het Garment District kan je terecht voor koopjes, maar zoals de naam al zegt vooral voor afgeprijsde kleding.

Reis je speciaal naar New York om te shoppen, dan ga je het beste tijdens de twee grote uitverkoopperiodes: tussen half juni en half juli en van 26 december tot eind januari.

In Midtown in Manhattan vind je de meeste grote warenhuizen zoals Bloomingdale’s en Macy’s. Iedere wijk in New York heeft zo zijn eigen winkelspecialiteit. Zoals gezegd staat de Lower East Side bekend om de koopjes. Vooral op zondag bezoeken New Yorkers deze wijk en masse.

Voor exotische spulletjes, vlooienmarkten en mooie schoenen kan je terecht in Greenwich Village. In South Street Seaport wemelt het van de boekhandels (voor zowel nieuwe als antiquarische boeken), curiosawinkeltjes en speelgoedzaakjes.

In SoHo vind je veel galeries met moderne kunst, antiekzaken, modewinkels en curiosawinkeltjes. Voor klassieke kunst en haute couture ben je in Madison en Lexington Avenue aan het goede adres.

Enkele bijzondere winkels:

Macy’s aan 34th Street in het Garment District: dit warenhuis uit 1901 is het grootste warenhuis ter wereld. Het neemt een heel blok in beslag.

F.A.O. Schwarz: Een gigantische speelgoedwinkel die van de vloer tot het dak volgepropt zit met alles waar kinderen naar verlangen. De winkel bestaat al sinds 1870.

Rudy’s: Een muziekwinkel met de grootste collectie gitaren in New York. Heel wat bekende gitaristen bezoeken deze winkel.

Barnes & Noble op 5th Avenue: De grootste boekenwinkel ter wereld.

The Stand: Eveneens een enorme boekhandel, maar dan enkel met tweedehands boeken. Je vindt er meer dan twee miljoen.

Nog veel meer winkels vind je op: NY Shopping en NY Shop.

Uit eten

Weinig steden kennen zo’n internationale bevolking als New York en in weinig steden kan je dan ook zo gevarieerd eten. Je hebt de keuze uit meer dan 25.000 restaurants, van goedkoop tot duur, van fastfoodketens tot exclusieve sterrenrestaurants.

De trends volgen elkaar snel op. Daarom lezen New Yorkers gretig de restaurantbesprekingen in tijdschriften als New York zodat ze op ieder moment weten waar nieuwe etablissementen hun deuren openen, welke eethuisjes hip zijn en welke helemaal niet.

Een restaurantbezoek in New York hoeft overigens helemaal niet zoveel te kosten. De porties zijn nogal groot zodat je meestal kan volstaan met één gang. De talloze Italiaanse, Japanse en Joodse restaurants bieden bovendien goedkope maaltijden.

De kosten van de bediening zijn niet in de rekening inbegrepen. Een fooi variërend tussen de 10 en 25% is dan ook normaal. De meeste New Yorkers gaan uit eten tussen 19.30 en 20.00 uur. Vanaf een uur of tien sluiten de meeste keukens door de week. Lunchtijd ligt tussen 11.30 en 14.30 uur.

Houd er rekening mee dat je niet mag roken in restaurants en bars. Er bestaan enkele uitzonderingen en die vind je op Smoking in New York.

Voor een overzicht van de restaurants in New York kijk je op NYC Restaurant. Je vindt hier ook informatie over de NYC Restaurant Discount Card, een kaart waarmee je tien tot twintig procent korting krijgt in de deelnemende zaken.

Uitgaan

In New York hoef je je geen moment van de dag te vervelen, ook ’s nachts niet. New Yorkers zelf brengen heel wat tijd door in cafés. Je kan er eten, naar live-muziek luisteren, dansen en gewoon met je vrienden praten. De meeste cafés zijn geopend van 11 uur ’s ochtends tot middernacht of één uur. In Greenwich Village blijven ze meestal langer open.

Wanneer je tussen vijf en zeven uur een café binnengaat – Happy Hour – krijg je vaak twee drankjes voor de prijs van één en gratis hapjes. Eén ding is zeker: In New York vindt iedereen een café naar zijn of haar zin. Suggesties vind je op de Murph Guide.

In de Verenigde Staten mogen mensen beneden de 21 jaar geen alcohol drinken. Wanneer de barkeeper denkt dat je zo oud nog niet bent, moet je je kunnen legitimeren. Verder mag je op straat officieel geen alcohol nuttigen.

New York staat bekend als de bakermat van de jazz. In de Cotton Club en clandestiene gelegenheden in West 52nd Street brachten musici deze muzieksoort voor het eerst ten gehore. Die gelegenheden zijn ondertussen al lang verdwenen, maar andere clubs hebben die rol overgenomen.

Het centrum van de jazz ligt tegenwoordig in Greenwich Village met jazzcafés als Village Vanguard, Blue Note, Knitting Factory, Bottom Line, Zinno, Birdland, Michael’s Pub en Sweet Basil.

Niet enkel jazzfans, maar alle muziekliefhebbers komen in New York aan hun trekken. Alle grote namen treden op in zalen als Shea Stadium in Flushing Meadows en Madison Square Garden. Maar je moet niet naar een grote zaal gaan om goede livemuziek te horen. In talloze grotere en kleine bars treden muzikanten op. Heel wat grote popsterren begonnen hun carrière in een kleine bar in New York.

Musicalliefhebbers mogen natuurlijk Broadway niet overslaan. Voor het bezoeken van een musicalvoorstelling moet je wel diep in de buidel tasten. Maar gelukkig bestaat er een manier om voor minder geld toch naar een Broadwaytheater te kunnen. TKTS verkoopt op de dag van de voorstelling de resterende kaartjes tegen de helft van de prijs. Ga hiervoor naar Duffy Square, een soort eilandje in de 47th Street tussen Broadway en 7th Avenue.

Voor klassieke muziek, theater en opera moet je naar Lincoln Center, het grootste cultuurcentrum van de stad, of Carnegie Hall, een van de bekendste concertzalen ter wereld.

Dansen tot vroeg in de morgen behoort natuurlijk ook tot mogelijkheden. De populariteit van discotheken en nachtclubs wisselt snel. Een club die vandaag ’the place to be’ is, behoort morgen tot de verleden tijd. Om te weten welke gelegenheid hip is, kan je het beste de folders bekijken die je bij Tower Records op Broadway kan halen of misschien nog beter, vraag het aan de New Yorkers zelf.

Evenementen

New York National Boat Show
Deze botenshow in het Jacob K. Javits Convention Center bestaat al sinds 1905. In december of januari kan je luxe motorjachten, antieke boten, accessoires en nog veel meer bekijken. Voor de kinderen valt er ook het nodige te beleven.

Chinees Nieuwjaar
In januari of februari vieren de Chinezen hun nieuwe jaar. Heel Chinatown staat dan op zijn kop. Een van hoogtepunten is het afsteken van vuurwerk om boze geesten weg te houden. Verder zijn er kleurrijke parades met dansers verkleed als draken, leeuwen, eenhoorns en andere dieren.

Westminster Kennel Club Show
Tijdens deze hondenshow in de maand februari in Madison Square Garden, die al ieder jaar sinds 1877 plaatsvindt, strijden 2.500 honden van 162 verschillenden rassen om de titel ‘Best in Show’.

International Art Expo
Deze internationale kunsttentoonstelling in maart brengt handelaren, galeriehouders, interieurontwerpers en kunstverzamelaars samen in het Jacob K. Javits Convention Center. Je kan er schilderijen, foto’s, beelden, juwelen en andere kunstartikelen bewonderen.

St. Patrick’s Day Parade
Niet in Ierland, maar in New York vindt de grootste parade ter ere van St. Patrick plaats. Al sinds 1766 zie je op Fifth Avenue van 44th tot 86th Street geen andere kleur dan groen tijdens deze Ierse feestdag.

Easter Parade
Over deze parade op eerste paasdag schreef Irvin Berlin al een musical waarin Judy Garland en Fred Astaire de hoofdrollen vertolkten. Rond 1850 begon de New Yorkse elite met het paraderen over Fifth Avenue na een bezoek aan St. Patrick’s Cathedral om elkaar te zien, maar vooral om gezien te worden. Mode speelt nu nog een rol tijdens deze parade, maar de kleding is een stuk extravaganter geworden. Kijk bijvoorbeeld niet vreemd op wanneer je een hoed ziet met een vogelnest met levende vogeltjes erin. Iedereen kan overigens meelopen in de bonte stoet.

Great Five Boro Bike Tour
Deze fietstocht in mei is het grootste fietsevenement in de Verenigde Staten. 30.000 fietsers racen om het snelst op een parcours van 65 kilometer door de stad.

Ninth Avenue International Food Festival
Op Ninth Avenue grijpen een miljoen bezoekers de kans om lekkernijen te proberen van de beste restaurants en delicatessenzaken in New York. Een aanrader wanneer je in mei naar New York reist.

Martin Luther King Jr. Day Parade
Optocht ter ere van de vermoorde leider van de zwarte burgerrechtenbeweging op de derde zondag van mei. De optocht vindt plaats op Fifth Avenue van 44th tot 86th Street. Duizenden deelnemers spreken tegelijk de beroemde woorden van de dominee uit: “I have a dream that one day little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers.”

JVC Jazz Festival
Eind juni en begin juli treden grootheden uit de jazzwereld op in Carnegie Hall, Avery Fisher Hall, Beacon Theater en Town Hall.

Puerto Rican Day Parade
De Puerto Ricanen vormen de grootste etnische bevolkingsgroep in New York en daarom is deze parade op de tweede zondag in juni zo’n groots gebeuren. Zeker drie miljoen toeschouwers rukken uit om de parade met praalwagens, dansers en politici op Fifth Avenue toe te juichen.

Lesbian and Gay Pride March
Deze parade vindt in juni plaats in het kader van een week van festiviteiten om aandacht te vragen voor kwesties waar homoseksuelen mee te maken hebben. Verder staan er onder andere feesten, vuurwerk, dansvoorstellingen en lezingen op het programma.

Metropolitan Opera in the Parks
Metropolitan Opera geeft gedurende de maanden juni en juli gratis voorstellingen in verschillende parken in de stad.

Shakespeare in the Park
Tijdens de zomermaanden vertonen Broadwaysterren in het openluchttheater Delacorte in Central Park hun kunsten in toneelstukken van William Shakespeare. De voorstellingen zijn allemaal gratis. De kaartjes worden op de dag zelf uitgedeeld, maar om een plaats te bemachtigen moet je uren van tevoren al in de rij gaan staan.

Museum Mile Festival
Sinds 1978 kan je negen musea aan Fifth Avenue (waaronder het Metropolitan en Guggenheim Museum) op deze dag in juni gratis bezoeken. Fifth Avenue wordt ter gelegenheid van dit festival gesloten voor het verkeer zodat je letterlijk een aangesloten mijl kan genieten van kunst, muziek en dans.

New York City Tap Festival
In juli komen acht dagen lang tapdansers uit de hele wereld naar New York om masterclasses bij te wonen, cursussen en voorstellingen te geven.

July Fourth
Zoals overal in de Verenigde Staten wordt ook in New York de Onafhankelijkheidsdag uitgebreid gevierd. De hele stad viert dan feest. Enkele hoogtepunten: grote zeilschepen op de Hudson River en Macy’s Firework Display

Lincoln Center Festival
Het Lincoln Center presenteert gedurende ruim twee weken in juli voorstellingen op het gebied van dans, theater, muziek, opera en circus uit de hele wereld.

Mostly Mozart
Ook dit festival vindt plaats in het Lincoln Center. Van half juli tot eind augustus brengen orkesten, kamermuziekensembles en zangers werken van Mozart, Schubert, Beethoven, Haydn en andere componisten ten gehore. Het festival is vooral geliefd om de vriendelijke, ongedwongen sfeer.

Harlem Week
Tijdens deze week in augustus vieren Harlembewoners de cultuur en geschiedenis van hun wijk tijdens concerten, poëzievoordrachten, activiteiten voor kinderen, sportevenementen, modeshows en nog veel meer.

Festa di San Gennaro
Rond de naamdag in september van de heilige Januarius, de beschermheilige van Napels, viert Little Italy elf dagen feest. Naast een processie met een beeld van de Januarius zijn er parades, dans-, eet- en zangfestijnen.

New York Film Festival
In oktober kan je 17 dagen lang de nieuwste en meest bijzondere films van regisseurs uit alle hoeken van de wereld als eerste bekijken.

Columbus Day Festival
Op de tweede maandag van oktober besteden de Amerikanen aandacht aan de ontdekking van Amerika door Columbus. Natuurlijk viert New York deze dag ook op grootste wijze onder andere met een parade op Fifth Avenue.

NYC Oktoberfest
Vreemd genoeg wordt dit Duitse feest overal in de Verenigde Staten uitgebreid gevierd. Je zou je bijna in Duitsland wanen: Duits eten, Duits bier, Duitse dansen en natuurlijk Duitse Schlagers. Third Aveneu is op deze dag verkeersvrij.

Halloween Parade
De grootste Halloweenparade in het land loopt op 31 oktober door Greenwich Village.

New York Marathon
Deze wereldberoemde marathon vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in november en begint op de Verrezano-Narrows Bridge om te eindigen in Central Park. De marathon loopt door de vijf wijken van New York: Staten Island, Brooklyn, Queens, the Bronx en Manhattan. 35.000 renners lopen de race en miljoenen anderen kijken toe. Wil je deelnemen aan de marathon, dan moet je je zeker een half jaar van tevoren inschrijven.

Macy’s Thanksgiving Day Parade
Deze bonte en muzikale parade op de vierde donderdag van november is vooral erg leuk voor kinderen. De stoet begint in Central Park en eindigt op Broadway.

Lighting at Rockefeller Center
Begin december start officieel de kerstperiode wanner de lichtjes in de enorme kerstboom voor Rockefeller Center feestelijk aangestoken worden. Daarna volgt een schaatsshow op de ijsbaan, bekend uit heel wat films.

Hanukkah Menorah
Tijdens het joodse Hannukah feest in december wordt iedere avond een kaarsje van de grote Menora op Grand Army Plaza aangestoken.

Kwanza Festival
Tijdens dit Afrikaanse feest kan je in het Jacob J. Javitz Convention Center Afrikaans voedsel proeven en kennis maken met de Afrikaanse cultuur en tradities.

New Years Eve
Het centrum van het oudejaarsfeest in New York is natuurlijk Times Square waar duizenden mensen kijken hoe de bal langzaam naar beneden zakt. Op het plein viert New York uitgebreid feest, net als in de rest van de stad en in Central Park verlicht om twaalf uur een prachtig vuurwerk de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content