Welke dieren leven er?


Alligators en krokodillen
Wat de kangoeroe voor Australië is, is de alligator voor Florida. De alligator is een vaak voorkomend dier in de Everglades en daarom ook het symbool van het park. Zijn verlegen neefje, de bedreigde Amerikaanse krokodil, is daarentegen enkel te vinden in het gebied rond Flamingo en langs de zuidelijke kustlijn van het Biscayne National Park, een gelijkaardig nationaal park in de buurt van de Everglades.

Er zijn speciale gebieden opgericht voor de krokodillen nabij Florida Bay. Deze gebieden zijn echter niet toegankelijk voor bezoekers om dit zeldzame reptiel alle nodige rust te gunnen. Beide dieren zijn zowat even groot, alleen heeft de krokodil een smallere snuit en een lichtere kleur.

Panter
Nog een bedreigde diersoort in het park is de panter. Deze grote katten, die familie zijn van de poema, hebben nood aan een wijds jachtterrein om te kunnen overleven. Na twee eeuwen van intensieve jacht en verlies aan habitat, maar ook door het hoge kwikgehalte in hun voedsel en door ongelukken met auto’s, zijn de panters dan ook niet meer zo talrijk aanwezig in Florida.

Er zijn er nog maar zo’n 30 of 50. De poema zelf komt nog vaak voor ten westen van de Mississippi rivier, maar in het oosten zijn de Floridapanters nog maar de enige in hun soort. Gelukkig wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan deze dieren om hun uitroeiing tegen te gaan.

Amfibieën
In de Everglades kan je een veelheid aan kikkers, padden en salamanders vinden. Zo komt de Everglades Dwarf Siren nergens ter wereld, behalve in de Everglades voor. De kans dat je de kikkers te zien krijgt is echter heel klein. De meeste zijn goed gecamoufleerd of krijg je enkel ’s nachts te zien. Je kan ze in ieder geval wel heel duidelijk horen.

Vogels
Als je aan de Everglades denkt, denk je aan kleurrijke tropische vogels. De warme, ondiepe en weidse Everglades “rivier” trekt al duizenden jaren vooral waadvogels aan. “De vogelzwermen zijn zo talrijk dat ze het zonlicht blokkeren”, wordt wel eens gezegd.

In het Everglades National Park bevinden zich meer dan 350 verschillende soorten vogels, waarvan 200 soorten trekvogels. Er zijn drie soorten: waadvogels, landvogels en roofvogels.

Je vindt er slakkenwouwen, blauwe en witte reigers, ibissen, gieren, pelikanen, ooievaars, visarenden, adelaars, en nog veel meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content