Wat moet je zien?


Van de twee bekendste steden in Californi?, Los Angeles en San Francisco, is San Francisco zonder twijfel de mooiste stad. Over die stad lees je alles in de stedenfiche van San Francisco.

De 700 kilometer kustweg Highway 1 tussen Los Angeles en San Francisco figureert in talloze films en videoclips. En terecht, de route is prachtig. Onderweg kom je langs leuke stadjes zoals San Luis Obispo, Monterey (met het mooiste aquarium ter wereld), San Simeon (bekend van het extravagante Hearst Castle), kunstenaarsstadje Carmel waar Clint Eastwood burgemeester was en Santa Barbara.

Los Angeles
Je kan niet zeggen dat Los Angeles een mooie stad is, hoewel de hele 20ste eeuw lang al even getalenteerde als excentrieke architecten, van Frank Lloyd Wright tot Frank Gehry, proberen er hun stempel op te drukken. Van de Stille Oceaan in het westen tot aan de San Gabriel Mountains in het oosten hebben zich rond de oudste stadskern, Downtown, een aantal suburbs genesteld, die ieder hun eigen karakter hebben ontwikkeld.

Wie bang is voor het dwerggevoel of makkelijk geïmpressioneerd wordt door afstanden, krijgt het moeilijk in LA. Het is zinloos de stad in twee of drie dagen te willen leren kennen. Je kan dan hoogstens een snelle toer maken langs een paar highlights of met een starmap door Hollywood of Beverly Hills dwalen. Voor Europeanen is Los Angeles meestal begin- of eindpunt van een grote rondrit door het Amerikaanse westen.

Onterecht. Want aan één week heb je nauwelijks genoeg om alle karaktertrekken van deze grillige diva te ontdekken. Amerikanen bekijken het anders, die gaan voor een vakantie naar de badplaatsen Santa Monica, Malibu of naar een van de zuidelijke stranden van Los Angeles, en nemen de stad erbij als extra. Ideaal voor Europeanen lijkt ons een viertal dagen in Hollywood, of Beverly Hills en daarna even lang in Santa Monica, Pacific Palisades of Malibu.

Palm Springs
Palm Springs, oase in de woestijn op zo’n tweehonderd kilometer van Los Angeles, is sinds de jaren dertig een van de uitverkoren weekendverblijven van Hollywoodsterren en andere miljonairs.

De omgeving was, en is, fantastisch. In het westen torenen de San Jacinto Mountains, die de smog en de wolken uit LA weghouden. In het zuidwesten ligt een andere bergketen, de Santa Rosa Mountains. De vallei ligt bezaaid met oasen van palmbomen en dadels, de woestijn in de verte is met haar gele en roze tinten als een psychedelisch visioen.

Palm Springs kan worden beschouwd als een beknopte handleiding tot de Amerikaanse architectuur van het midden van de twintigste eeuw. Enkele prachtige woningen in de vallei zijn ontworpen door architecten die destijds al een zekere reputatie hadden, zoals Rudolf Schindler of Richard Neutra.

San Diego
Deze Spaanse aandoende stad ligt vlakbij de Mexicaanse grens en is gezegend met een heerlijk klimaat en mooie stranden. Topattracties zijn de mooiste dierentuin ter wereld, de San Diego Zoo, en Seaworld met onder andere indrukwekkende orca shows.

Nationale parken

Yosemite National Park
Dit park behoort tot de mooiste en oudste parken in de Verenigde Staten en staat vooral bekend om zijn vele en spectaculaire watervallen – waaronder Yosemite Falls, met 739 meter de hoogste in de Verenigde Staten- , de reuze Sequoia bomen en de Half Dome, een gigantische granieten rots die het park domineert.

Sequoia en Kings Canyon National Park
Ook in deze parken kan je, zoals de naam als zegt, de machtige Sequoiabomen bewonderen. Lees meer over deze twee parken in de fiches van Sequoia en Kings Canyon.

Redwood National Park
Dit park langs de kust in het noordwesten van Californi? beschermt de Redwood bomen die nauw verwant zijn aan de Sequoia’s en minstens even indrukwekkend. Rondwandelend in de Redwood bossen voel je je opeens erg klein en nietig. Bovendien bezit het park een prachtige, ruige kust.

Lassen Volcano National Park
Liefhebbers van vulkanen en andere vulkanische verschijnselen kunnen hun hart ophalen in dit park in het noorden van Californie. Het is één van de weinige gebieden ter wereld waar je vier soorten vulkanen vindt. De 3180 meter hoge Lassen Peak, de grootste kegelvulkaan ter wereld en nog altijd actief, springt het meest in het oog. Maar je komt hier ook overal geisers, bronnen en pruttelende modderpoelen tegen.

Death Valley
Het woestijngebied Death Valley ligt op de grens met Nevada en behoort tot de droogste plekken op aarde. Je vindt er zandduinen die voortdurend van vorm veranderen, zoutvlaktes, canyons en rotsachtige bergen.

Joshua Tree National Park
Dit park in het zuiden van Californi? is genoemd naar de grillige Joshua bomen en is een in geologisch opzicht zeer bijzonder gebied. Twee verschillende woestijnen – de Mojave en Colorado Desert – komen hier samen en zorgen voor een buitenaards landschap.

Channel Islands National Park
Dit park omvat vijf eilandjes voor de kust van Los Angeles. Door de geïsoleerde ligging ontstond hier een unieke flora en fauna.

Lake Tahoe
Weliswaar geen nationaal park, maar wel een prachtig natuurgebied in het noorden van de staat. Het op 2070 meter hoogte gelegen meer wordt omgeven door de schitterende bergwereld van de Sierra Nevada. In de zomer kan je er terecht voor talloze watersporten en wandelingen en in de winter behoort het tot de mooiste en populairste wintersportgebieden in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content