Washington DC trekt als hoofdstad van de Verenigde Staten 20 miljoen toeristen per jaar. Zij zijn vooral gecharmeerd door de aantrekkelijke kleinschaligheid van de oudere wijken.

Washington DC trekt als hoofdstad van de Verenigde Staten 20 miljoen toeristen per jaar. Zij zijn vooral gecharmeerd door de aantrekkelijke kleinschaligheid van de oudere wijken.

Washington, District of Columbia, heeft de vorm van een rechthoek, afgebakend door de Potomac-rivier en de Western, Eastern en Southern Avenues. Op het einde van de 18de eeuw stelde de staat Maryland dit grondgebied ter beschikking om er de hoofdstad van de Verenigde Staten te bouwen, die genoemd werd naar de eerste president.

Virginia had in 1788 ook een stuk land aangeboden op de zuidelijke oever van de Potomac (waar de tweede president, John Quincy Adams, tijdens zijn ambtstermijn van 1797 tot 1801 in zijn blootje placht te gaan zwemmen), maar recupereerde dit grondgebied in 1846. Toch bevinden zich daar het Pentagon (Ministerie van Defensie) en de beroemde begraafplaats Arlington.

De stad in haar geheel werd ontworpen door een Fransman, Pierre Charles l’Enfant. Hij bedacht de prestigieuze Mall, de ‘squares’ en de ‘circles’ van waaruit triomfantelijke lanen vertrekken.

Washington DC is een van de favoriete vakantiebestemmingen in de Verenigde Staten. Je kunt er lekker eten, de hotelaccommodatie is prima en er liggen heel wat leuke terrasjes. Er zijn monumenten en architectuur van hoog niveau, talrijke boekhandels en een cultureel aanbod (vooral in de musea) dat bijna nergens zijn gelijke heeft.

De Amerikaanse hoofdstad is één van de weinige ter wereld waar de regeringsgebouwen zo druk bezocht worden: het Witte Huis, het Congres en het Supreme Court in het Capitool, het gebouw van de FBI en het Pentagon.

Kennedy

De statige lanen, de groene ruimten en de monumenten rond de Mall, zoals de obelisk ter ere van George Washington, zijn beslist een bezoek waard – maar je leert veel meer over het dagelijks leven van de gemiddelde burger in wijken als Georgetown met zijn pittoreske Chesapeake & Ohio Canal, de Dupont Circle met zijn bohémien-sfeertje of Adams-Morgan met zijn clubs, shops en restaurants.

Ook de groten der aarde nestelen zich graag in deze wijken. De Kennedy’s woonden er vóór John het tot president bracht, Elisabeth Taylor toen ze met senator John Warner getrouwd was en de Grahams, eigenaars van de Washington Post.

In die wijken waar vooral welgestelde blanken wonen, heerst eigenaardig genoeg een tamelijk uitgesproken dorpsmentaliteit met de daarbij horende sociale controle. Washington DC mag dan al het centrum zijn van de kapitalistische en democratische westerse wereld, schandalen als Watergate of de affaire-Lewinsky zijn op politieke schaal niets anders dan de sublimatie van de sociale controle in een klein gehucht.

Het witte spookhuis

Dit grote dorp is echter heel aantrekkelijk voor de toerist die zich weinig gelegen laat aan de intriges in de hogere kringen. Je kunt er makkelijk een week blijven zonder uitgekeken te raken, maar je moet wel het juiste tijdstip kiezen: het kan er namelijk heel warm en heel koud zijn. De lente, het begin van de zomer en de herfst zijn de beste periodes.

In de zone rond de Mall, die het Capitool verbindt met het Lincoln Memorial trekt het Witte Huis uiteraard alle aandacht. Weinigen weten dat dit gebouw de reputatie heeft een spookhuis te zijn.

De architectuur in Washington DC omvat alle bouwstijlen die in de mode waren van de 18de eeuw tot vandaag. In tegenstelling tot heel wat andere Amerikaanse steden, is de moderne architectuur niet alomtegenwoordig.

Verscholen grandeur

Voor cultuurminnende bezoekers biedt Washington DC een schat aan oude en hedendaagse kunst. Je kunt er ‘De boodschap van de engel aan Maria’ van Jan van Eyck gaan bewonderen, ‘De verzoeking van Sint-Antonius’ van Breugel, ‘De Kruisafneming’ van Rembrandt, ‘Het meisje met de rode hoed’ van Vermeer, ‘Napoleon’ van David en ‘De acrobatenfamilie’ van Picasso, naast werken van Fra Angelico, Botticelli, da Vinci en Velázquez, maar ook kubisme, impressionisme, pop-art, enzovoort.

Een mensenleven is te kort om alles te gaan bekijken, van de grootste musea tot de kleinste privé-collecties; en dan zijn er ook nog de meer didactische musea, zoals dat van de lucht- en de ruimtevaart. Washington DC is een indrukwekkende stad, maar haar ware grandeur schuilt in de wijken die er heel aantrekkelijk dorps uitzien.

Bron: Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content