Verenigde Staten

Verenigde Staten: het meest geliefde en gehate land ter wereld. Maar wat je ook van de Amerikaanse cultuur en politiek vindt, dat het land een schitterende natuur bezit kan niemand ontkennen.

Hét natuurpark onder de natuurparken is de majestueuze Grand Canyon in Arizona. Het wereldbekende icoon van het Noord-Amerikaanse landschap is één van de zeven wereldwonderen. De schitterende warme kleurschakeringen op de flanken van de machtige Grand Canyon bij een ondergaande zon is iets om nooit meer te vergeten.

De Grand Canyon vindt een stevige concurrent in het bijna nog mooiere Yellowstone National Park in Wyoming: het is het oudste nationale park ter wereld, tweederde van alle geisers ter wereld is er verzameld, het is het enige gebied in Noord-Amerika waar bizons nog vrij rondlopen en het kent de grootste variëteit aan wild in continentaal Amerika (de Verenigde Staten zonder Alaska en Hawaï). Maar bovenal is het er sprookjesachtig mooi.

In het zuidelijkste puntje van Florida ligt het Everglades National Park, het enige subtropische nationale park in de Verenigde Staten en de enige plaats ter wereld waar krokodillen en alligators vreedzaam naast elkaar leven.

En dat zijn nog maar drie van de bijna vierhonderd nationale parken die de Verenigde Staten rijk is. In het bijzonder de staten langs de Westkust zoals Californië, Oregon, Montana, Utah, Arizona, Idaho, Colorado, Alaska en Washington zijn dankzij de Rocky Mountains gezegend met een schitterende natuur.

Langs de Amerikaanse Oostkust is de natuur minder spectaculair, maar ook hier geen gebrek aan natuurschoon. In het noorden van het gezellige New England vind je het kustpark Acadia bekend om zijn ruige kustlijn en talrijke eilandjes. Verder naar het zuiden, in Tennessee en North Carolina, stuit je op de Great Smoky Mountains die hun naam danken aan de speciale blauwkleurige mist die vaak tegen de bergwanden en in de dalen hangt.

De meeste Amerikaanse steden – enkele uitzonderingen als New York, San Francisco, Boston, Washington en Miami daargelaten – daarentegen zijn, naar Europese normen, niet echt mooi te noemen. Maar omdat ze zo heel anders zijn dan de Europese steden is het toch leuk om eens door een Amerikaanse stad te lopen.

Meestal vind je er geen gezellig historisch centrum, geen winkelstraten en pleinen met terrasjes en restaurantjes. Maar wel hoge wolkenkrabbers, enorme malls, een rechtlijnig stratenpatroon, Starbucks, McDonald’s en Wendy’s.

Wil je alle clichés over Amerika bewaarheid zien, dan moet je naar Las Vegas. Hier kan het niet buitensporig genoeg zijn. Het hart van Amerika’s Stad der Zonden is Las Vegas Boulevard, beter bekend als The Strip: vijf kilometer casino’s, hotels, shopping malls, trouwkapellen, en vooral: ontzaglijk veel neon.

Op één kruispunt kun je hier de Empire State Building en het Vrijheidsbeeld zien, het middeleeuwse kasteel van het Excalibur-hotel en de twintig meter hoge gouden leeuw van het staalblauwe MGM Grand; dat alles gelardeerd met honderdduizenden lichtjes, muziek, en reusachtige televisieschermen die de attracties aanprijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content