Weetjes
Californië belichaamt meer dan de andere staten het idee van The American Dream. Het klimaat is er aangenaam, de grond vruchtbaar en halverwege de negentiende eeuw werd er goud gevonden, het begin van de Goldrush in Californië. Tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig van de twintigste eeuw zochten Amerikanen uit het Midwesten massaal hun geluk in Californië en velen hadden inderdaad succes. Ook nu heeft Californië nog altijd een optimistische reputatie.

In Californië ligt zowel het laagste als het hoogste punt van de Verenigde Staten, als je Alaska niet meetelt. Het hoogste punt is de Mount Whitney met 4420 meter, het laagste punt ligt in Death Valley met 85 meter onder de zeespiegel.

San Fransisco is een heel bijzondere stad: weinig hoge gebouwen, veel cultuur en uitgesproken tolerant, wat onder andere blijkt uit de bloeiende homocultuur.

Californië is normaal gesproken een democratische staat, maar het stemgedrag valt vaak moeilijk te voorspellen. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat Arnold Schwarzenegger er tot gouverneur verkozen zou worden?

Zowel de hoogste (112 meter) als de dikste boom (De Genereal Grant met 32,8 meter) staan in Californië.

In Lassen Vulcanic National Park ligt de Lassen Peak, één van de laatste nog actieve vulkanen in de Verenigde Staten. In 1917 was de laatste uitbarsting.

In Californië komen geregeld aardbevingen voor en volgens de voorspellingen zal de staat ooit volledig in de oceaan verdwijnen. Dat komt doordat de zogenaamde San Andreasbreuk er onderdoor loopt.

Bekende Californians
Californië is natuurlijk dé showbizzstaat van Amerika en de sterren die hier vandaan komen vallen dan ook amper te tellen. Toch enkele namen: de acteur Leonardo DiCaprio, Robert Redford en Clint Eastwood, de actrices Shirley Temple en Gwyneth Paltrow, de schrijvers John Steinbeck en Jack London, de regisseur George Lucas, rapper Coolio, popgroepen als The Red Hot Chilli Peppers, The Eagles, No Doubt, Metallica, en de Black Eyed Peas, de tennissende zusjes Serena en Venus Williams, golfspeler Tiger Woods en voormalig president Richard Nixon.

Oorsprong van de naam Californië
De naam komt van het Spaanse woord Califia, een mythisch paradijs uit een Spaanse roman, geschreven door Montalvo in 1510.

Bijnaam
Golden State

Motto
Eureka – I Have Found It – Ik heb het gevonden.

Vlag
Sinds 1911 is de zogenaamde Historic Bear Flag de officiële vlag van Californië. Op 14 juni 1846 hesen een groep Amerikaanse pioniers de vlag in protest tegen de Mexicaanse overheersing. De vlag is ontworpen door William Todd. De ster is een imitatie van de ‘lone star’ van Texas. De beer symboliseert de grote hoeveelheid beren die toen nog in de staat rondstruinden. Ondertussen is de grizzlybeer uit Californië verdwenen.

Vogel
California Valley Quail (een soort kwartel)

Dier
De Californische grizzlybeer. Deze beer is overigens uitgestorven in Californië.

Edelsteen
Benitoite, ook wel de blauwe diamant genoemd.

Bloem
California Poppy – Eschscholtzia californica – Een soort papaver

Boom
Redwood (Sequoia sempervirens of Californische Sequioa) en de Reuze Sequoia (Sequoia gigantea).

Lied
I Love You, California van Silverwood en Frankenstein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content