Weetjes
De Verenigde Staten kochten Alaska in 1867 van Rusland voor 7,2 miljoen dollar.

Een derde deel van Alaska ligt boven de Poolcirkel.

Alaska vestigt heel wat records: de hoogste berg van de Verenigde Staten (Mount McKinley), de langste kustlijn, de meeste nationale parken en de grootste staat van de Verenigde Staten. Alaska is dan ook ongeveer veertig keer zo groot als België.

Alaskanen hebben op politiek vlak een uitgesproken voorkeur voor de Republikeinen. De bewoners willen gebruik kunnen maken van de natuurlijke grondstoffen zoals olie. De Democraten zijn juist voor restricties wat betreft de oliewinning in Alaska. Vandaar dat de Alaskanen massaal op de Republikeinen stemmen.

In januari 1989 veroorzaakt de olietanker Exxon Valdez de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis. De tanker verliest in de baai Prince William Sound in Alaska ongeveer 40.000 ton ruwe olie. Ruim een half miljoen zeevogels, zeeleeuwen, otters, walvissen en andere dieren komen daarbij om.

In 1897 werd er goud ontdekt in Alaska, het begin van de Klondike goldrush. Massa’s avonturiers stroomden naar het afgelegen gebied om er hun geluk te beproeven. Velen onder hen brachten het er niet levend vanaf en de meeste andere keerden teleurgesteld en zonder goud terug naar huis. Eén van hen was de schrijver Jack London, die boeken als The Call of the Wild, Burning Daylight en White Fang over zijn belevenissen schreef. In 1899 verdween de goudkoorts even snel als ze gekomen was.

Bekende Alaskanen
Er zijn niet veel Alaskanen die ook bij ons bekend zijn. Veel verder dan de zangeres Jewel en schrijfster Margaret Elizabeth Bell komen we niet.

Oorsprong van de naam Alaska
Alaska stamt van het word ‘alaxsxaq’ uit de Aleut taal. Het betekent letterlijk ‘object in de richting waarvan de bewegingen van de zee gericht zijn’ of eenvoudiger gezegd het ‘vasteland’.

Bijnaam
The Last Frontier

Motto
North to the Future

Vlag
De vlag van Alaska is blauw met acht gouden sterren. Het werd in 1959 officieel de vlag van Alaska. Het blauwe vlak staat voor de lucht, de zee, de bergmeren en de wilde bloemen van Alaska. Zeven van de acht sterren vormen de Ursa Major (Grote Beer). De achtste ster is de noorderster en staat symbool voor de meest noordelijk gelegen staat, Alaska.

Vogel
Willow Ptarmigan

Dier
Eland

Edelsteen
Jade

Bloem
Vergeet-me-nietje

Boom
Sitka Spruce

Lied
Alaska’s Flag van Marie Drake en Elinor Dusenbury

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content