Weetjes
Alabama wordt ook wel de ‘Cotton State’ genoemd omdat katoen in de 19e eeuw voor grote welvaart zorgde in de staat. Op de katoenplantages werkten in die tijd vooral zwarte slaven.

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw kreeg de burgerrechtenbeweging maar moeilijk voet aan de grond in Alabama. De zogenaamde rednecks (blanke ultraconservatievelingen) maakten er de dienst uit. Dit mondde geregeld uit in conflicten tussen de blanke en zwarte bevolking. Het bekendste incident is dat met de bus in Mongomery. De zwarte bevolking mocht enkel achterin de bus plaatsnemen en moest opstaan wanneer er een blanke passagier instapte.

Op een decemberdag in 1955 weigerde de zwarte Rosa Parks haar plaats af te staan aan een blanke passagier. Ze werd gearresteerd. De zwarte bevolking onder leiding van Martin Luther King besloot daarop de busmaatschappij te boycotten. Een jaar met de ene na de andere aanval op de zwarte bevolking volgde totdat het Supreme Court besliste dat de segretatiewetten in Alabama illegaal waren. De conflicten in Alabama hebben mede de aanleiding gegeven tot het invoeren van de Civil Rights Act, waarin rassenscheiding verboden wordt.

Bekende Alabamians
De zangers Nat King Cole, Lionel Richie, Jimmy Rogers en Hank Williams, zangeres Emmy Lou Harris, schrijfster Harper Lee, de atleten Carl Lewis en Jesse Owens.

Oorsprong van de naam Alabama
In de taal van de Creek Indianen betekent het ‘stammenstad’.

Bijnaam
Yellowhammer State

Motto
Audemus jura nostra defendere – We Dare Defend Our Rights

Vlag
Een rood St. Andrew’s kruis op een wit vlak, gebaseerd op de strijdvlag van de Geconfedereerden. De vlag bestaat sinds 1895 en is een stille verwijzing naar de Amerikaanse Burgeroorlog.

Vogel
Yellowhammer – Geelgors

Edelsteen
Blauwe kwarts

Bloem
Camelia

Boom
Longleaf Pine. Een soort Amerikaanse grenenboom.

Lied
Alabama van Julia S. Tutwiler en Edna G. Gussen

Foto: Dan Brothers, Alabama Bureau of Tourism and Travel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content