Weetjes
De legendarische Route 66, de ongeveer 4000 kilometer lange weg van Chicago naar Los Angeles, loopt dwars door Arizona.

De cultuur en tradities van de oorspronkelijke bewoners leven nog volop in Arizona. Er wonen 21 Indianenstammen, waarvan de bekendste de Navajos, Hopis en Apaches zijn. Ze hebben allen een eigen reservaat met een eigen regering en dus eigen regels.

Het zuiden van Arizona, met name de buurt van Phoenix, is net zoiets als Florida: veel oudere Amerikanen trekken erheen om in hun laatste levensjaren te genieten van het aangename klimaat. In Sun City wonen zelfs enkel bejaarden.

In Phoenix staan verschillende bouwwerken van de bekende architect Frank Lloyd Wright. Vooral zijn eigen buitenverblijf Taliesin West is interessant.

Arizona is de enige staat in de Verenigde Staten waar reuzencactussen groeien. Ze kunnen vijftien meter hoog worden en ruim tweehonderd jaar oud. Je vindt ze vooral in Saguaro National Park.

Presidentskandidaat John McCain is senator van de staat Arizona.

Bekende Arizonans
Geronimo (het legendarische opperhoofd van de Apaches), Wyatt Earp, de jazzmuzikant Charles Mingus, de zangeressen Linda Ronstadt, Stevie Nicks en Michelle Branch, de rockbands Gin Blossoms en Jimmy Eat World en architect Frank Lloyd Wright.

Oorsprong van de naam Arizona
Arizona komt van het Azteken-woord ‘arizuma’ wat zoiets betekent als zilverdragend. Ook stamt de naam van ‘arizonac’, een woord van de Pima Indianen voor ‘plaats met de kleine bron’.

Bijnaam
The Grand Canyon State

Motto
Ditat Deus (God enriches) of God verrijkt.

Vlag
Sinds 1917 is de vlag met een ster in het midden en dertien gouden en rode strepen de officiële vlag van Arizona. De dertien strepen staan voor de oorspronkelijke dertien staten van de Unie en de stralen voor de in het westen opkomende zon. De kleuren goud en rood verwijzen naar de Spaanse expeditie van Coronado op zoek naar de Zeven Steden van Cibola in 1540. De ster in het midden staat symbool voor de koperproductie in Arizona en de blauwe kleur staat voor vrijheid.

Vogel
Cactus wren – cactus winterkoning

Dier
Ringtail – Noord-Amerikaanse katfret

Edelsteen
Turqoise

Bloem
Saguaro cactus blossom – Carnegiea gigantea – Saguaro

Boom
Yellow Palo verde Parkinsonia – Cercidium microphyllum

Lied
Arizona van Margret R. Clifford en Maurice Blumenthal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content