Weetjes
Massachusetts staat wereldwijd bekend om zijn goede onderwijsinstellingen. De bekendste zijn Harvard University, MIT, Boston College, Boston University, Holy Cross en Tufts. Harvard University in Cambridge is bovendien de oudste universiteit in de Verenigde Staten en werd in 1636 gesticht. De universiteit is genoemd naar de belangrijkste donor John Harvard.

Massachusetts wordt algemeen gezien als een democratisch bolwerk. Toch zijn er sinds 1914 11 democratische en 14 republikeinse gouverneurs geweest.

Massachusetts is in veel opzichten altijd een vooruitstrevende staat geweest. De staat speelde een leidinggevende rol in de opstand tegen de Britten en stond in de 19e eeuw bekend om de intellectuele activiteiten op het gebied van de literatuur en het onderwijs. Een paar jaar geleden kwam Massachusetts in het nieuws omdat het als eerste Amerikaanse staat huwelijken tussen homoseksuelen toestaat.

De herfst is een prachtige periode in heel New England, maar zeker ook in Massachusetts. Niet alleen zijn de herfstkleuren dan spectaculair, maar ook het weer is dan meestal bijzonder aangenaam. De Indian Summer is een soort terugkeer van de zomer in oktober of november nadat er eerst een koudere periode is geweest.

Bekende Bay Staters
Massachusetts heeft heel wat beroemdheden voortgebracht, waaronder de presidenten John Adams, John Quincy Adams, John F. Kennedy en George Bush en zijn democratische tegenstander John Kerry, de componist en dirigent Leonard Bernstein, de actrice Bette Davis, dichters Emily Dickinson, Ralph Waldo Emerson, James Russell Lowell en Robert Lowell, de schrijvers Henry David Thoreau, Edgar Allan Poe, Nathaniel Hawthorne, Isaac Asimov, Jack Kerouac en Horatio Alger en historische figuren als Paul Revere, Benjamin Franklin, Samuel Adams en John Hancock.

Oorsprong van de naam Massachusetts
De staat is genoemd naar een lokale Indianenstam waarvan de naam betekent: ‘a large hill place’.

Bijnaam
Bay State

Motto
Ense petit placidam sub libertate quietem – By the sword we seek peace, but peace only under liberty – Door middel van het zwaard zoeken we vrede, maar enkel vrede onder vrijheid.

Vlag
Op een witte achtergrond staat een blauw schild afgebeeld met in het midden de Indiaan Massachuset. In zijn ene hand heeft hij een boog en in de andere een pijl die met de punt naar de grond wijst en vrede symboliseert. De ster boven zijn boog betekent dat Massachusetts één van de oorspronkelijke dertien staten van de Unie is. In het lint onder het schild staat het motto van de staat: ‘By the Sword We Seek Peace, but Peace Only Under Liberty’. De vlag werd in 1915 de officiële vlag.

Vogel
Chickadee – Parus atricapillus – Amerikaanse matkop

Hond
Boston terriër

Edelsteen
Rhodonite

Bloem
Mayflower – Epigaea regens – Soort laurier

Boom
American Elm – Ulmus americana – Soort iep

Lied
All Hail to Massachusetts van Arthur Marsh

Koekje
Chocolate-chip cookie

Drank
Cranberry juice (Amerikaanse veenbessensap)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content