Weetjes
Colorado heeft nogal een speciale vorm: een rechthoek.

De hoofdstad Denver wordt ook wel de Mile High City genoemd omdat de stad precies een mijl boven de zeespiegel ligt.

Ook in Colorado werd in de negentiende eeuw goud ontdekt en ook hier brak de goudkoorts uit met als gevolg veel nieuwe stadjes. Die zijn na het uitdoven van de speurtocht naar goud grotendeels veranderd in spookstadjes. Het is trouwens leuk om zo’n stadje te bezoeken. In Colorado zijn Crystal ten zuidwesten van Aspen en St. Elmo en de Alley Belle Mine in de buurt van Buena Vista nog goed bewaard gebleven. Aspen was vroeger trouwens ook een mijnstadje, maar is nu een mondain skioord.

In het uiterste zuidwesten van Colorado ligt Four Corners, het enige punt in de Verenigde Staten waar vier staten aan elkaar grenzen: Colorado, Utah, New Mexico en Arizona.

In Mesa Verde National Park heb je de unieke kans om te zien hoe tussen 600 en 1300 een hele gemeenschap leefde in zogenaamde ‘cliff dwellings’, hele dorpjes gebouwd in steile rotswanden.

Bekende Coloradans
De acteurs Douglas Fairbanks en Tim Allen, de dichter van de Beat Generation Allen Ginsberg, comediante en actrica Roseanne Barr, de muzikanten Glenn Miller, Paul Whiteman en natuurlijk John Denver.

Oorsprong van de naam Colorado
De naam Colorado is afgeleid van het Spaanse woord voor de ‘kleur rood’.

Bijnaam
Centennial State en Colorful Colorado

Motto
Nil sine Numine – Nothing without Providence – Niets zonder Voorzienigheid

Vlag
Deze vlag is sinds 1911 de officiële vlag van Colorado. De kleur rood van de C in het midden verwijst naar Spanje dat oorspronkelijk aanspraak maakte op het gebied. De gouden bal symboliseert de minerale rijkdom van de staat. In 1929 werd besloten dat de kleuren rood en blauw exact hetzelfde moesten zijn als de kleuren van de Amerikaanse vlag.

Vogel
Lark Bunting (soort leeuwerik)

Dier
Rocky Mountain Bighorn Sheep (dikhoornschaap)

Edelsteen
Aquamarine

Bloem
Rocky Mountain Columbine (Aquilegia caerules ‘Glauca’), een soort akelei.

Boom
Blue Spruce – Picea pungens – Blauwe spar

Lied
Where the Columbines Grow van A. J. Flynn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content