Weetjes
Montana is één van de grootste staten, maar staat juist helemaal onderaan wat het aantal inwoners betreft. Het is dan ook een staat waar de inwoners enorm veel ruimte hebben.

In Montana vond de slag bij Little Big Horn plaats. Deze strijd speelde zich af op 25 en 26 juni 1876 en de Cheyenne, Lakota Sioux en Arapaho Indianen versloegen daarbij generaal Custer en zijn 200 manschappen. Daarom wordt de slag ook wel ‘Custer’s Last Stand’ genoemd. Het latere droevige gevolg van de strijd is trouwens wel dat alle Indianen in de staat naar reservaten werden verdreven. De schrijver Dee Brown schreef een bekend boek over Little Big Horn.

Voor alle staten in de Rocky Mountains geldt dat ze nogal republikeins gezind zijn en niet van overheidsbemoeienis houden en dat geldt ook voor Montana, maar wel in enigszins afgezwakte vorm.

In Montana liggen zeven Indianenreservaten en ruim vijf procent van de bevolking is van Indiaanse afkomst. De blanken die er wonen zijn vrijwel allemaal afkomstig uit Europa. Zwarten wonen er nagenoeg niet in Montana.

Het prachtige Glacier National Park vormt samen met het in Canada gelegen Waterton Lakes National Park het Waterton-Glacier International Peace Park.

Een groot deel van de geschiedenis van Montana is verbonden met mijnbouw: door de vondst van goud werden de Indianen verdreven naar reservaten, rezen steden en stadjes als kool uit de grond, spoorwegen werden aangelegd en ook de welvaart trok ook steeds meer boeren naar de staat. De mijnbouw bleef tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw de belangrijkste industrie in Montana. Nu de mijnen gesloten zijn, richt Montana zich meer op het toerisme en de landbouw.

Door Montana loopt de zogenaamde Continental Divide. Het water aan de ene kant hiervan stroomt naar het westen en het water aan de andere kant naar het oosten. Veel water in de staten meer naar het oosten is afkomstig uit de Rockies in Montana.

Bekende Montanans
De acteurs Gary Cooper en Patrick Duffy (Bobby Ewing in Dallas), regisseur David Lynch, actrice Myrna Loyen schrijver A.B. Guthrie.

Oorsprong van de naam
De naam Montana komt van het Spaanse woord voor bergen.

Bijnaam
Treasure State

Motto
Oro y plata – Gold and Silver – Goud en Zilver

Vlag
Op een blauwe achtergrond staat de naam Montana met daaronder het embleem van de staat. Op het embleem zie je de prachtige natuur in Montana en de bezigheden van de mensen ten tijden van de pioniers. Het houweel, de schop en ploeg duiden op de mijn- en landbouw. Op een lint staat het motto van de staat ‘Gold and Silver’. De vlag werd in 1905 aangenomen.

Vogel
Western Meadowlark – Sturnella neglecta – Geelkaak-weidespreeuw

Dier
Grizzly Beer

Edelsteen
Montana saffier

Bloem
Bitterroot – Lewisia rediviva – Een plant die behoort tot de postelein familie.

Boom
Ponderosa pine – Pinus ponderosa – Amerikaanse pijnboom

Lied
Montana van Charles C. Cohen en Joseph E. Howard

Foto: Travel Montana

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content