Praktische informatie

Tijdzone
-9 uur in het westen tot -6 uur in het oosten.

Geld
Amerikaanse dollar

Beste reistijd
De zomer is de meest populaire tijd om de Verenigde Staten te bezoeken: het is dan overal zeer druk. Het voor- en najaar zijn ook zeer geschikt. De temperaturen zijn over het algemeen aangenamer en zeker in de nationale parken is het een stuk rustiger. New England kan men het beste in de herfst bezoeken vanwege de prachtige herfstkleuren en de Indian Summer (een soort terugkeer van de zomer meestal in oktober).

Culturele gedragsregels
In restaurants, met uitzondering van fastfood ketens, staat meestal een bord ‘Wait to be seated’. Het is dan de bedoeling dat je wacht totdat een ober of serveerster je naar een tafeltje brengt. In de meeste restaurants mag je trouwens je glas gratis opnieuw laten vullen. Dat geldt niet voor alcoholische dranken. Serverend personeel verdient erg weinig. Serveersters en obers zijn min of meer afhankelijk van de fooien die ze krijgen. Geef daarom altijd minstens 10 procent fooi, als je zeer tevreden bent zelfs 20 procent.

Wanneer de politie aangeeft dat je moet stoppen, rijd dan naar de zijkant van de weg, stap niet uit en houd je handen op het stuur. Wanneer je bijvoorbeeld je handen uitsteekt naar het dashboardkastje kan dit de indruk wekken dat je een wapen wil pakken.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Washington is 6200 kilometer. Je vliegt er 7,5 uur over.

Verkeer

De Verenigde Staten zijn helemaal gericht op de auto en dit is dan ook verreweg de beste manier om hier rond te trekken. De wegen zijn goed en je kan hier zonder problemen zelf rijden. Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg en de weggebruikers houden zich in het algemeen aan de maximumsnelheden.

Binnen de stad geldt een maximumsnelheid van 40 tot 70 km/u en op de snelwegen mag je tussen de 90 en 112 km/u rijden. De snelheden worden op borden langs de weg aangegeven. Houd je aan die snelheden, want de politie controleert erg veel en is niet mals voor snelheidsduivels.

Anders dan in België mag je op snelwegen zowel links als rechts inhalen. Sterker nog, hier geldt: blijf zoveel mogelijk op je eigen rijstrook. In de Verenigde Staten mag je meestal door het rode stoplicht rijden als je rechtsaf wil slaan.

Kom je bij een kruising zonder stoplichten, dan moet je stoppen en mag degene die het eerste bij de kruising aankwam ook als eerste doorrijden. Kom je tegelijk met een andere auto aan, dan heeft degene die van rechts komt voorrang, maar meestal zijn Amerikanen zo beleefd om te gebaren dat de ander eerst mag doorrijden.

Bij een stopbord moet je echt stoppen, ook als er nergens een andere auto te bekennen is. Doe je dat niet, dan geeft de politie je meteen een bon.

Wees ook erg voorzichtig met schoolbussen. Wanneer deze opvallende gele bussen hun rode knipperlichten aanzetten moet al het verkeer stoppen. Als je een schoolkind aanrijdt zit je zwaar in de problemen: je kan rekenen op het betalen van enorme schadevergoeding of zelfs een lange gevangenisstraf.

Stap tenslotte nooit met alcohol op achter het stuur.

Openbaar vervoer
In de Verenigde Staten is het de normaalste zaak van de wereld om gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Zelfs de meeste kleine stadjes beschikken over een vliegveld. Door de felle concurrentie zijn de vluchten op populaire lijnen vaak redelijk goedkoop. Minder populaire lijnen zijn een stuk duurder.

De spoorwegmaatschappij Amtrak beheert vrijwel alle langeafstandslijnen in de Verenigde Staten. Speciaal voor buitenlanders is er de USA Rail Pass, waarmee je 15 of 30 dagen onbeperkt gebruik kan maken van alle treinen van Amtrak. Tussen verschillende grote steden rijdt de snelle Acela Express, ook van Amtrak.

De beroemde Greyhound bussen rijden door het hele land. Sommige bussen rijden zelfs door tot in Canada en Mexico. Ook voor de bus bestaat er een speciale kaart voor buitenlanders: de International Ameripass.

Documenten
Benodigde reispapieren voor de Verenigde Staten.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Elektriciteit
110 Volt

Telefoon
001

Links
Usa Tourism
Visit USA
Alles Amerika
Amerika.nl
USA 4 ALL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content