Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vliegtuig
In New York liggen drie grote vliegvelden: John F. Kennedy International Airport, Fiorello LaGuardia Airport (LGA) en Newark Liberty International Airport (EWR).

John F. Kennedy International Airport is het grootste van de drie en ligt op 25 kilometer van hartje Manhattan. Hier landen en vertrekken de meeste vliegtuigen met internationale bestemmingen. Je kan kiezen uit verschillende mogelijkheden om naar de stad te gaan: taxi (30 tot 60 minuten), airTrain (60 tot 90 minuten), metro (60 tot 75 minuten), bus (60 tot 75 minuten), shuttle bus (45 tot 60 minuten), New York Airport Service (45 tot 60 minuten) en super shuttle (45 tot 60 minuten). Volg bij het verlaten van het vliegveld de bordjes “Ground Transportation”.

Fiorello LaGuardia Airport ligt ongeveer 15 kilometer van Manhattan. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt voor nationale vluchten. Ook hier bestaan verschillende manieren om in de stad te komen: taxi (20 tot 25 minuten), bus (20 tot 25 minuten), shuttle bus (45 tot 60 minuten), New York Airport Service (30 tot 35 minuten) en super shuttle (30 tot 35 minuten). Ook hier moet je bij het verlaten van het vliegveld de bordjes “Ground Transportation” volgen.

Newark Liberty International Airport tenslotte ligt 25 kilometer verwijderd van Manhattan. Hier landen zowel vliegtuigen uit de Verenigde Staten als uit het buitenland. Het vliegveld ligt wat verder van de stad dan de andere twee, maar beschikt over modernere faciliteiten en is minder druk. Mogelijkheden om in de stad te komen: taxi (40 tot 50 minuten), AirTrain (45 tot 60 minuten), shuttle bus (40 tot 50 minuten) en super shuttle (40 tot 50 minuten).

De shuttle bus stopt bij alle belangrijke hotels in het centrum van New York. Wanneer je vanaf het vliegveld vertrekt hoef je niet te reserveren. Voor het vervoer terug naar het vliegveld moet je wel minstens 24 uur op voorhand gereserveerd hebben.

De super shuttle brengt je rechtstreeks naar je plaats van bestemming. Ga naar de balie bij Ground Transportation en gebruik de SuperShuttle telefoon. Je wordt dan bij de terminal opgepikt en weggebracht. Deze shuttle is natuurlijk duurder dan een gewone shuttle bus.

Trein
New York heeft twee grote stations: Grand Central Terminal in New York’s East Side en Pennsylvania Station in West Side. Grand Central werd tussen 1903 en 1913 gebouwd en behoort tot de belangrijkste historische punten in Manhattan. In de immense stationshal valt het licht op een sprookjesachtige manier binnen door een rij grote ramen. Aan het plafond twinkelen de sterren en planeten van het zonnestelsel. Midden in de hal staat een bronzen klok, een bekend ontmoetingspunt in New York. Iedereen kent de uitspraak ‘I’ll meet you by the Clock’.

Afgezien van verschillende treinlijnen, fungeert het station ook als een halteplaats voor bussen en metro’s. De treinen uit de voorsteden van New York en Connecticut komen aan op dit station. De treinen uit de andere Amerikaanse staten en Canada stoppen in Pennsylvania Station.

Pennsylvania Station was in het verleden net zo’n prachtig gebouw als Grand Central. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1910 en moest lijken op de Romeinse baden van Caracalla en de basiliek van Constantijn. Helaas werd het in 1962 met de grond gelijk gemaakt zodat er een gloednieuw station voor in de plaats kon komen. Tegenwoordig staat er een modern en functioneel station, maar zonder de charme van Grand Central. Ook hier komen treinen, bussen en de metro samen.

Bus
New York bezit twee grote busstations: Port Authority vlakbij Times Square en George Washington Bridge Bus Station bij de George Washington Bridge. Port Authority is het drukste busstation ter wereld en zorgt voor het vervoer van 58 miljoen passagiers per jaar. Zo’n 36 buslijnen verbinden New York met vrijwel iedere plaats in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. George Washington Bridge Bus Station is een stuk kleiner, maar ziet toch ook vijf miljoen passagiers per jaar passeren.

Auto
Het openbaar in en rond New York is zo goed dat je beter zonder auto komt. Neem je de wagen toch mee, dan vermijd je het beste de spitsuren en zondagmiddag. Sinds kort geldt in Manhattan de regel dat auto’s met slechts één passagier tussen 6 en 10 uur ’s ochtends bepaalde kruispunten niet over mogen steken. Bovendien worden auto’s op verschillende knooppunten gecontroleerd.

De regels wat betreft het parkeren zijn nogal verwarrend. Op sommige dagen mag je aan de ene kant van de straat parkeren en op andere dagen aan de andere kant.

In New York mag je, in tegenstelling tot de meeste andere Amerikaanse steden, niet rechts afslaan wanneer het stoplicht rood aangeeft.

Je mag nergens dronken achter het stuur kruipen, maar doe dit zeker niet in New York. De straffen liegen er niet om. Bovendien kan de politie je auto direct in beslag nemen.

Steek een kruispunt enkel over wanneer je zeker bent dat je de overkant haalt. Met andere woorden, vermijd dat je midden op een kruispunt tot stilstand komt. Je kan er een boete voor krijgen of nog erger, je de woede op de hals halen van andere bestuurders.

Openbaar vervoer


Metro
Het metrosysteem van New York is het meest efficiënte ter wereld. De metro vormt een gemakkelijke, snelle en goedkope manier om in New York rond te reizen. Een paar jaar geleden had de metro een slechte naam om de criminaliteit, zwervers en ook omdat er een bedompte, benauwde atmosfeer hing.

Dat alles behoort tot de verleden tijd. Op dit moment is het niet alleen veilig in de metro, het is ook een comfortabel vervoermiddel geworden. Toch reizen vrouwen laat in de avond beter niet alleen in de metro, zeker wanneer ze naar de buitenwijken willen.

Er lopen 24 routes langs 468 stations over 1150 kilometer en dit 24 uur per dag. Dagelijks gebruiken rond de vier miljoen passagiers de metro. Metromunten kosten $2,-, maar je kan ook een abonnement nemen. De verschillende routes dragen verschillende kleuren waardoor het systeem zeer overzichtelijk is.

Enkele metrotips:
*Haltes vind je meestal op straathoeken. Wanneer er een grote, groene bal bijstaat betekent dit dat je bij deze halte 24 uur per dag munten kan kopen. Bij haltes met een rode bal kan dat niet.

* Bij iedere halte vind je informatieborden met kaarten van de omgeving. Ook kan je informatie vragen bij de muntenverkopers.


* In iedere metrotrein zie je een kaart met alle halteplaatsen. De conducteur zegt ook telkens wat de volgende halte zal zijn. Zo kan je precies volgen waar je je ergens bevindt.

* Metrolijnen die in de richting van het centrum rijden stoppen meestal aan de westkant van de straat. Metrolijnen die juist van de stad wegrijden stoppen aan de oostkant van de straat.

* Houd er rekening mee dat niet alle metrotreinen overal stoppen. Stoptreinen doen iedere halte aan, maar sneltreinen slaan er verschillende over.

* Met de zogenaamde 1-Day Fun Pass kan je vanaf het eerste gebruik van de kaart tot de volgende dag om drie uur ’s ochtends gratis gebruik maken van de metro en de bus. De pas kost ongeveer $7,-.

Bus
Voor een reisje met de bus door New York moet je over het nodige geduld beschikken. De bus stopt om de twee blokken en zit vaak vol met scholieren. Een leuk vervoermiddel wanneer je op een gemakkelijke manier wat rond wil kijken. Je kan met een metrocard, een munt of gepast geld betalen. De chauffeur geeft geen wisselgeld terug. Om de bus te laten stoppen duw je op de gele strip tussen twee ramen of je vraagt de chauffeur bij het instappen om je te waarschuwen wanneer je je bestemming hebt bereikt.

Taxi
Wanneer het witte nummer op het dak van de taxi verlicht is betekent dit dat hij vrij is. Staat er ‘Off Duty’, dat zal je tevergeefs staan zwaaien. Enkel gele taxi’s beschikken over een wettelijke vergunning. Andere taxi’s kan je het beste mijden omdat ze vaak te veel geld vragen en niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.

Let er bij het instappen trouwens altijd op dat de chauffeur de meter aanzet. Noem het kruispunt waar je naartoe wil. Wanneer je bijna bij je bestemming bent, kan je het precieze adres noemen.

Veel mensen gebruiken taxi’s in Manhattan omdat de metro dit deel van de stad niet zo goed bedient.

De taxi’s danken hun gele kleur trouwens aan John Hertz die in 1907 de Yellow Cab Company oprichtte. Hij koos geel voor zijn taxi’s omdat dit de meest zichtbare kleur zou zijn.


Te voet
Om het echte New York te leren kennen, verken je de stad eigenlijk het beste te voet. New York is een zeer wandelaarvriendelijke stad. Je ziet allerlei typisch New Yorkse mensen en dingen: professionele hondenuitlaters met een hele roedel honden, zakenmensen die hun handel al lopend voortzetten, zakenvrouwen met mantelpakje en gymschoenen, muziekliefhebbers met gettoblasters, straatmuzikanten…

Omdat de straten allemaal van oost naar west en van noord naar zuid lopen kan je hier moeilijk verdwalen. De trottoirs zijn breed en nergens hoef je tegen steile helligen op te klauteren. Je kan er in je eentje op uit trekken of deelnemen aan één van de vele georganiseerde wandeltochten

Openingstijden van banken en winkels

De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 of 19.00 uur geopend. Veel grote winkels blijven twee avonden in de week tot 21.00 uur open en vaak ook op zondag. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

Tips

In de meeste publieke plaatsen is roken niet toegestaan. Dat geldt ook voor restaurants en bars. Op het overtreden van het rookverbod staat een boete van $400.

Obers, taxichauffeurs, kappers en barkeepers verwachten een fooi tussen de 15 en 20%.

Wanneer je naar het toilet moet, breng je het beste een bezoekje aan Starbuck’s Coffee of de boekenwinkel Barnes & Nobles. De openbare toiletten worden slecht onderhouden en zijn niet aan te raden.

Voor een prachtig uitzicht over Manhattan, Ellis Island en het Vrijheidsbeeld kan je de veerboot naar Staten Island nemen. Deze boot vaart 24 uur per dag op en neer. Het boottochtje duurt heen en terug ongeveer een uur. Een leuke bijkomstigheid: de overtocht kost niets.

Ook op de top van het Empire State Building heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het bijzonder ’s avonds ziet de stad vanaf een hoogte van 380 meter er indrukwekkend uit.

Goedkoop overnachten in New York is vrijwel onmogelijk. Wil je daar toch niet veel geld aan uitgeven, dan kan je overwegen een hotel te nemen in Newark, New Jersey of Secaucus. De hotelprijzen liggen daar veel lager en met het openbaar vervoer reis je gemakkelijk naar New York. Een andere goedkope manier om in New York de nacht door te brengen is slapen in een jeugdherberg.

Een leuke manier om de Bronx te bekijken is de Bronx Tour Trolley. Een gratis bus voert je langs de Bronx Zoo, New York Botanical Gardens en Arthur Avenue, een straat die veel New Yorkers beschouwen als het werkelijke Little Italy.

Fietsen door New York klinkt misschien niet erg aanlokkelijk, maar bij Tours by Bike kan je terecht voor fietstochten door de stad waarbij je niet belandt in het drukke verkeer. Onder leiding van een gids kan je verschillende tochten maken. De langste tocht duurt vijf uur en loopt over 25 kilometer.

Alhoewel geen enkel seizoen saai of niet geschikt is voor een bezoek aan New York, ga je misschien het beste niet midden in de zomer. Door de hoge gebouwen kan het ontzettend warm en benauwd worden in de stad. Veel New Yorkers vluchten dan ook de stad uit.

Links

New York Convention & Visitors Bureau
The Official New York City Site
The official website for New York City tourism
The paperless guide to New York City
New York.Com
The NYC Insider
New York City Guide Magazine
Forgotten New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content