Praktische informatie

Ligging
Het Everglades National Park ligt in een natuurgebied dat de naam “Everglades” draagt. Dit prachtige moerasgebied, dat vooral bestaat uit uitgestrekte zoetwatermoerassen, savanne en maagdelijke bossen, ligt in de zuidelijke punt van de staat Florida, ten westen en op een uurtje rijden van de stad Miami.

Het zuidelijke deel van het gebied wordt gevormd door het Everglades National Park, het westelijk deel omsluit een reservaat voor een indianenstam, de Seminolen. Verspreid in de kustwateren van Zuidwest Florida liggen de Ten Thousand Islands, die ook deel uitmaken van de Everglades. De oppervlakte van het totale Everglades natuurgebied is 12.950 km².

Oppervlakte
Het park bestrijkt een oppervlakte van ongeveer 6.000 km² (2 keer de omvang van Luxemburg).

Klimaat
Het klimaat in de Everglades heeft een semi-tropisch moessonkarakter. Van december tot april is het weer er mild en aangenaam. Hoewel de gemiddelde temperatuur tussen de 17 °C en 28 °C ligt, kan er toch af en toe wintervorst voorkomen.

Er valt gemiddeld zo’n 140 cm regen per jaar (waarvan ongeveer 75% tussen juni en oktober), maar in de wintermaanden kan het zo droog zijn dat het waterpeil behoorlijk zakt.

De zomers zijn heet en vochtig met temperaturen van rond de 32°C en een vochtigheidsgraad van 90%. Er valt gemiddeld zo’n 80 centimeter regen. Gedonder in de namiddag is er heel gewoon en de overdadige hoeveelheid muggen is ook iets waar je niet echt onderuit kan.

De zomer is dus niet zo’n goede tijd om de Everglades te bezoeken (dat geldt overigens voor heel Florida), in verband met de hitte, de muggen en de dreiging van orkanen. Bovendien is tijdens deze periode het wild moeilijker te zien in het park en zijn er minder activiteiten.

Toegang
De hoofdingang ligt nabij Homestead en Florida City. Daarnaast zijn er de Shark Valley en Chekika ingang. Het Everglades National Park is gedurende het hele jaar open.

De beste tijd om het park te bezoeken is in het droge seizoen, van midden december tot midden april, als de dieren zich verzamelen bij de waterholes. Dit is ook de periode dat het grootste aantal vogels aanwezig is in het park en de wat lagere temperaturen en luchtvochtigheid het weer dragelijk maken en vooral… de last van de muggen minder ernstig is.

De drukste week van het jaar is die tussen Kerstmis en Nieuwjaar, terwijl de periode mei-november eerder kalm is.

Bereikbaarheid
De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Miami, Ft. Lauderdale en Fort Myers. Van daaruit kan je met de auto naar het park rijden. Je kan de Everglades niet met het openbaar vervoer bereiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content