Praktische informatie


Ligging
De Grand Canyon ligt in het noordwesten van de staat Arizona, nabij de grenzen met Utah en Nevada. Het Grand Canyon National Park omsluit het grootste deel van de Grand Canyon. Het park is omgeven door het Hualapai Indian Reservation, het Havasupai Indian Reservation, het Kaibab National Forest en het Navajo Indian Reservation.

Grootte
Het Grand Canyon National Park is 4931 km² groot (2 x de oppervlakte van de provincie Limburg) en bestaat uit de South Rim, de North Rim en de Canyon zelf.

Klimaat
De Grand Canyon heeft een semi-aride klimaat. De South Rim ontvangt elk jaar 38 cm regen. Op de bodem van de kloof valt er 20 cm regen per jaar. Vooral juli en augustus zijn natte maanden. De regen kan dan in reusachtige stromen naar beneden komen.

Zomer: Op de South Rim (op 2134 meter) is het weer relatief aangenaam (10 tot 20 °C). Maar de temperaturen aan de binnenkant van de Canyon (op 732 meter) kunnen extreem hoog oplopen. Soms tot 48°C. De temperaturen op de North Rim zijn doorgaans koeler door de hogere ligging.

Winter: Wintertemperaturen op de South Rim kunnen extreem zijn. Sneeuw en ijzige wegen zijn niet te vermijden. Door de hevige winterstormen kunnen de uitzichten op de Canyon tijdelijk verstoord zijn. In dat geval zijn de toegangskaartjes niet terugbetaalbaar. Tijdens de winter is de weg van Jacob Lake tot de North Rim (Highway 67) gesloten.

Lente en herfst: Het weer tijdens de lente en de herfst is onvoorspelbaar. Wees voorbereid of plotse veranderingen in deze tijd van het jaar.

Toegang
Behalve in de winter ziet de Grand Canyon zwart van het volk. 90 % van de toeristen bezoekt enkel de makkelijk te bereiken South Rim, die over de meeste faciliteiten beschikt en waar ook de hoofdingang is.Deze kant van de Canyon is bijgevolg meestal overbevolkt en de prijzen swingen er de pan uit. Er is ook vaak een tekort aan parkeerplaatsen en accommodatie. Voor dat laatste is reserveren een must. De South Rim is gedurende het hele jaar geopend. Van november tot februari is het het minst druk.

Wij raden echter de North Rim aan. In de North Rim zijn de diensten geopend vanaf midden mei tot midden oktober. Deze kant van de Canyon heeft minder faciliteiten en ligt meer afgelegen, maar is daarom niet minder mooi.

Sommigen vinden de North Rim zelfs nog spectaculairder dan de South Rim. De North Rim ligt 322 km van de South Rim verwijderd, wat een rit van 5 uur met de auto betekent.

Bereikbaarheid

South Rim
Auto: De South Rim is op 2 manieren te bereiken. De zuidelijke hoofdingang, nabij Grand Canyon Village, ligt op Highway 180/Highway 64, vanuit Flagstaff en Williams. De oostelijke ingang bij Desert View ligt op Highway 64, komende van Cameron en Highway 89.

Vliegtuig: Er zijn luchthavens in Phoenix, Flagstaff, en Las Vegas. Er is een beperkte vliegdienst op Grand Canyon Airport.

Bus: Greyhound doet Flagstaff aan.

Trein: Amtrak doet Flagstaff aan met aansluitend bussen naar de Canyon. Vanuit Williams kun je met de Grand Canyon Railway sporen naar het park.

North Rim
De North Rim is moeilijker te bereiken. Er is bijvoorbeeld geen openbaar vervoer, behalve de Trans Canyon Van Shuttle die van de South naar de North Rim voert.

Auto: Je moet op US Highway 89A of State Route 389 naar Jacob Lake rijden, net ten zuiden van de grens met Utah en dan Highway 67 nemen naar de North Rim.

Vliegtuig: Je kunt op Las Vegas vliegen van waaruit je 423 km naar het park rijdt. Vanaf eind oktober tot midden mei kunnen hevige sneeuwbuien de weg naar de North Rim versperren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content