Praktische informatie

Ligging
Denali National Park ligt in zuidelijk centraal Alaska, 400 kilometer ten noorden van Anchorage en 140 kilometer ten zuiden van Fairbanks.

Grootte
Denali National Park is 24.312 km² groot. Dat is groter dan de helft van Nederland.

Klimaat
Het weer in Denali is bijzonder onvoorspelbaar; het kan van het ene op het andere moment omslaan. Je kan zon, wind, regen en wolken allemaal op dezelfde dag verwachten. Het komt zelfs voor dat het sneeuwt in juli. De gemiddelde temperatuur in de zomer varieert tussen de 2 en 23°C. De zomer in Alaska staat bekend om de lange dagen. Het blijft er dan 20 uur licht per dag.

In de winter kan het extreem koud worden met temperaturen rond de -40°C. Op warmere dagen kan het kwik oplopen tot net beneden het vriespunt. Natuurlijk valt er altijd sneeuw in de winter, ongeveer twee meter. Wanneer je langere tochten wil maken, is het verstandig om verschillende lagen kleren mee te nemen en natuurlijk goede regenkleding.

Toegang
Het park is het gehele jaar door geopend. De meeste bezoekers komen het park vanuit het noorden binnen. Het Denali National Park & Preserve hoofdkwartier ligt langs de Alaska Route 3, aan de George Parks Highway. Voorbij de ingang mag je nog ongeveer 20 kilometer zelf rijden, daarna moet je gebruik maken van een bus, fietsen of lopen.

Wanneer je de Mount McKinley of één van de andere bergtoppen wil beklimmen, kan je het beste de zuidelijke ingang gebruiken. Daar ligt het Talkeetna Ranger Station, dat het hele jaar open blijft. Bergbeklimmers moeten zich daar eerst melden alvorens aan een beklimming te beginnen.

Bereikbaarheid
Je kan het beste naar Anchorage of Fairbanks vliegen en van daaruit met de bus, trein of auto verder reizen. Vanuit Anchorage is het ongeveer 400 km en vanuit Fairbanks 140 km naar Denali. De meest aangename manier om naar het park te trekken is met de Alaska Railroad.

Deze trein is speciaal zo gemaakt dat je aan alle kanten naar buiten kan kijken en zo kan genieten van prachtige vergezichten op Mount McKinley en de Nenana en Susitna rivieren. De kaartjes zijn wel behoorlijk duur. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Alaska’s State Railroad. Een alternatief is de bus, die zowel vanuit Anchorage als vanuit Fairbanks naar Denali rijdt.

Vervoer
Binnen Denali National Park zijn auto’s maar beperkt toegelaten. Je mag ongeveer 25 kilometer met je eigen auto het park inrijden, tot bij de Savage River Bridge. Vanaf daar kan je gebruik maken van shuttlebussen. Wanneer je eenmaal een kaartje hebt gekocht kan je onderweg overal uitstappen en later een andere bus nemen zodat je het park in je eigen tempo kan ontdekken.

Er zijn onderweg geen winkels of eetgelegenheden en je kan dus het beste zelf eten en drank meenemen. Toiletten vind je ongeveer om het uur rijden. Er zijn ook bussen die geschikt zijn voor rolstoelen.

Naast de shuttlebussen rijden er nog camperbussen speciaal om mensen naar de verschillende campings te brengen. In deze bussen kan je ook fietsen meenemen. De bustijden kan je opvragen bij de Visitor Centers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content