Praktische informatie

Ligging
Het Glacier National Park bevindt zich in de districten Glacier en Flathead in het uiterste noordwesten van de staat Montana. Het is omsloten door de North Fork van de Flathead rivier in het westen, de US 2 in het zuiden, de US 89 en het Blackfeet reservaat in het oosten en de Canadese grens in het noorden. Het Waterton Lakes National Park ligt in de staat Alberta, Canada en grenst aan Glacier.

Grootte
Het Glacier National Park omsluit 4104 km² en is bijna zo groot als de provincie Luxemburg. Het park is verdeeld in 5 regio’s, elk gecentraliseerd rond een ‘ranger station’: de Polebridge area in het noordwesten, de Lake McDonald area (met West Entrance en Apgar) in het zuidwesten, Two Medicine area in het zuidoosten, St Mary (het oostelijke punt van de Going-to-the-Sun Road) in het oosten en Many Glacier (bij Lake Sherburne) in het noordoosten. Al deze regio’s worden door wandelroutes met elkaar verbonden.

Klimaat
Tijdens de zomer: Glacier’s westelijke valleien ontvangen over het algemeen de meeste neerslag. De dagtemperaturen variëren tussen de 15 en de 22°C. Soms kunnen ze oplopen tot 32°C. ’s Nachts koelt het heel wat af, tot zo’n 5°C. Op grotere hoogtes is het ook meestal een aantal graden kouder.

Zonnige dagen, maar een sterke wind zijn dan weer typisch voor de oostelijke kant van het park. ’s Nachts kunnen de temperaturen zakken tot onder het vriespunt. Er is altijd kans op sneeuw, vooral op grote hoogtes. Zo viel in augustus 1992 nog 30 cm sneeuw in het noordoosten van Glacier.

Wees dus voorbereid op verschillende weersomstandigheden en neem voldoende kledij mee. Je kunt de dag misschien beginnen in T-shirt en shorts, maar tegen de avond 4 truien nodig hebben. Draag dus laagjes en vergeet nooit je regenkledij.

Tijdens de herfst, winter en lente: De herfst is een zeer mooie tijd van het jaar. De kleuren zijn prachtig en de dagtemperaturen kunnen nog altijd oplopen tot zo’n 22°C. De kans op plotse sneeuwval blijft echter bestaan. In de winter schommelt de gemiddelde temperatuur tussen het vriespunt en de 5°C.

Glacier’s winters kunnen echter enorm verschillen. In de lente, tot slot, klimmen de temperaturen weer tot 18°C. De lente kan ook erg nat zijn omdat dan de sneeuw smelt en in de valleien en rivieren terechtkomt.

Toegang
Het Glacier National Park is het hele jaar open, 24 uur op 24, maar wordt het meest bezocht tijdens de lente en de zomer. De parkdiensten gaan open midden mei en blijven open tot midden oktober. Tijdens de andere maanden is slechts een minimum aan parkdiensten geopend, terwijl alle diensten buiten het park het hele jaar open blijven.

Er zijn zes officiële ingangen voor Glacier, de meest gebruikte zijn die aan weerszijden van de Going-to-the-Sun Road, met name de West Entrance bij West Glacier en de St. Mary Entrance aan de oostkant.

Bereikbaarheid
Vanuit Canada: Het Glacier National Park is te bereiken met de auto via de Trans-Canada autosnelweg.

Vanuit de VS: Met de auto kan je het park bereiken via de US 2 and US 89. De Greyhound en Transcontinental busdiensten doen Great Falls en Kalispell, Montana aan. Amtrak treinen stoppen in East Glacier (Glacier Park Station) en West Glacier (Belton Station) en Whitefish.

Vliegtuig: de dichtstbijzijnde luchthaven is in Kalispell in Montana (Glacier Park International Airport FCA)) en ligt zo’n 40 km ten zuidwesten van West Glacier. Shuttles zijn beschikbaar in Kalispell luchthaven.

De grotere luchthaven van Great Falls in Montana is gesitueerd op 250 km ten oosten van het park. In Canada land je in Lethbridge, Alberta of Calgary.

Vervoer
Je kunt een wagen huren in de luchthaven, alsook in de dorpen rond het park zoals Great Falls, East Glacier, West Glacier, Kalispell, en Whitefish, Montana en in Lethbridge en Calgary, Alberta. Het is echter beter dat je de verhuurmaatschappijen op voorhand contacteert. De snelheidslimiet op alle wegen in het Glacier National Park is 70 km/u, tenzij anders aangeduid.

Door de toenemende drukte op de weg, kun je sinds kort ook een bus nemen op de Going-to-the-Sun Road.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content