Praktische informatie


Ligging
Yellowstone ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten. Het park is verdeeld over drie staten: Wyoming (91%), Montana (7,6%) en Idaho (1,4%)

Grootte
Het park heeft een oppervlakte van 8.987 km² en is daarmee het grootste nationale park in de Verenigde Staten, Alaska buiten beschouwing gelaten. Yellowstone is iets groter dan een kwart van België.

Klimaat
Yellowstone heeft een gematigd, vochtig, continentaal klimaat. Het belangrijkste kenmerk is de onvoorspelbaarheid van het weer. Het hele jaar door zijn er extreme weersomstandigheden mogelijk. Zo moet je niet verwonderd zijn wanneer je midden in de zomer overvallen wordt door een sneeuwbui.

Omgekeerd kan de temperatuur midden in de winter plotseling oplopen tot een graad of 15. Je kan dus best alle soorten weer voorbereid zijn en ook in de zomer een dikke jas en regenkleding in je koffer hebben. In geval van nood kan je echter altijd terecht in één van de winkeltjes in het park. Zodra er een paar sneeuwvlokken of regendruppels vallen, liggen de toonbanken vol met plastic wegwerpregenjassen.

Normaal gesproken ligt de temperatuur in de zomer tussen de 25 en 30°C. Dat geldt voor de valleien. Hoog in de bergen is het meestal iets frisser. In de namiddag kan je wel verrast worden door een fikse onweersbui.

De nachten zijn in het algemeen redelijk koud, en in de hoger gelegen gebieden vriest het geregeld. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur tussen de -20 en -5°C. Ieder jaar valt er sneeuw, maar de hoeveelheid wisselt sterk van winter tot winter.

Toegang
Yellowstone heeft vijf ingangen:

North Entrance: deze bereik je vanuit Gardiner, Montana via de US 89. Het is de enige ingang die het hele jaar geopend is voor alle motorvoertuigen.

Northeast Entrance: deze bereik je vanuit Cooke-City, Montana, via de US 212. Deze ingang is normaliter het gehele jaar door geopend, maar afhankelijk van het weer kunnen bepaalde wegen afgesloten worden.

West Entrance: deze ingang ligt vlakbij het plaatsje Yellowstone West, Montana, en bereik je via de US 20/287. Deze ingang is van eind april tot begin november geopend voor motorvoertuigen. Voor motorvoertuigen voorzien van sneeuwkettingen is het park langer toegankelijk via deze weg.

South Entrance: deze bereik je vanuit Grand Teton National Park en John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway, Wyoming, via de US 89/191/287. Deze ingang is geopend van begin mei tot begin november, maar langer voor motorvoertuigen met sneeuwkettingen.

East Entrance: deze bereik je vanuit Cody, Wyoming, via de US 14/16/20. Deze ingang is geopend van begin mei tot begin november, maar langer voor motorvoertuigen met sneeuwkettingen.

Bereikbaarheid
Er liggen verschillende vliegvelden in de buurt van Yellowstone. In Wyoming zijn er twee, namelijk in Cody (84 km van de oostelijke ingang) en Jackson (90 km van de zuidelijke ingang). In Montana vind je er ook twee: in Bozeman (140 km van de noordelijke ingang) en Billings (205 km van de noordoostelijke ingang).

In Idaho tenslotte ligt er een in Idaho Falls. Deze vliegvelden zijn het hele jaar door geopend. Het dichtstbij gelegen vliegveld is The West Yellowstone MT airport (5 km van de westelijke ingang), maar deze is alleen geopend van juni tot begin september.

Vervoer
De meeste mensen bezoeken Yellowstone met hun eigen wagen, maar vanuit Bozeman (Montana), rijden er het gehele jaar door bussen. Vanuit Idaho en vanuit Cody en Jackson in Wyoming zijn de busritten beperkt tot de zomer.

Binnen het park is geen openbaar vervoer. In de zomermaanden zijn er wel toeristische busrondritten door het park: de Upper Loop Tour bestrijkt het noordelijke deel van het park en de Grand Loop Tour brengt je door het hele park.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content