Oregon is voor iedere reiziger een aangename en gevarieerde bestemming: voor natuurliefhebbers, cultuursnuivers en avontuurzoekers.

Het afwisselende landschap is onovertroffen: een indrukwekkende kustlijn die qua schoonheid niet onderdoet voor de Californian Coast, rotsachtige bergen waar je het hele jaar door kan skiën, mooie heuvellandschappen en zelfs een woestijngebied. In anderhalf uur reis je van de besneeuwde bergen naar een droog woestijnlandschap.

De grootste troef van Oregon is de 460 kilometer lange rotsachtige kustlijn onderbroken door mooie openbare stranden. De kust is even spectaculair als die in Californi?, maar veel rustiger en daardoor eigenlijk mooier. Met een beetje geluk zie je hier trouwens walvissen voor de kust zwemmen.

Oregon telt één nationaal park: Crater Lake, maar dat is dan wel van een ongelofelijke schoonheid. Uit het niets doemt opeens een felblauw, vrijwel perfect rond kratermeer op. Het meer wordt omringd door vreemde rotsformaties, door de eeuwen heen ontstaan door uitbarstingen van de toen nog actieve vulkaan die nu uitgedoofd is.

Een andere vulkaan, de Mount Hood, is nog wel actief. Het is met 3429 meter de hoogste berg in Oregon. Op deze berg met z’n 12 gletsjers kan je tot in het voorjaar ski?n. Mount Hood kijkt uit op de Columbia River Gorge met talloze watervalletjes en gezellige dorpjes langs de oevers.

Van een heel andere orde is het wijngebied Williamette Valley in het noordoosten van Oregon. In deze uitgestrekte vallei wordt een uitstekende pinot noir geproduceerd.

Het oosten van Oregon is qua natuurschoon misschien iets minder interessant, alhoewel ook de droge woestijnlandschappen hun charmes hebben. Het gebied is bovendien historisch erg interessant. In Oregon leefden in het verleden zo’n 80 Indianenstammen die zwaar te lijden hadden onder de grote trek naar het westen in de negentiende eeuw. Sporen van deze turbulente geschiedenis vind je nog volop in dit deel van Oregon.

Qua steden is Portland verreweg het aantrekkelijkst. Het is een groene en tegelijkertijd bruisende stad met vriendelijke inwoners met een ontspannen levensstijl. Je vindt er leuke winkeltjes en overal terrasjes. De stad doet qua mentaliteit wel wat denken aan Seattle.

Voor cultuur tenslotte kan je terecht in Ashville, het stadje dat bekend staat om zijn prestigieuze Shakespeare Festival. Behalve stukken van Shakespeare komt ook het hedendaagse theater aan bod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content