Geografie
Langs de kust liggen mooie zandstranden en is het landschap overwegend vlak, maar meer naar het westen wordt het steeds heuvelachtiger. In het noordwesten liggen de Berkshire Hills met Mount Greylock (1063 meter), de hoogste berg in Massachusetts, en in het uiterste westen ligt het Taconicgebergte.

Massachusetts is verder zeer rijk aan meren, waaronder Lake Webster en Lake Quinsigamond. De grootste rivier is de Connecticut. Drie mooie eilanden waar veel rijke Amerikanen buitenhuizen bezitten behoren ook Massachusetts: Cape God, Martha’s Vineyard en Nantucket. De herfst in heel New England staat bekend om de prachtige kleuren en die vind je ook ruimschoots in Massachusetts, vooral in het bosachtige westen.

Hoogste punt
Mount Greylock met 1063 meter.

Belangrijkste rivieren
Connecticut River, de Charles River die door Boston stroomt, Merrimack River, Housatonic, Blackstone, Nashua, Ipswich en Taunton.

Grootste meren
Er liggen ongeveer 1100 meren in Massachusetts. Met 100 vierkante kilometer is het Quabbin Reservoir, een aangelegd meer in het midden van de staat, verreweg het grootste. Enkele andere grote kunstmatige meren: Wachusett Reservoir, East Brimfield Reservoir en Cobble Mountain Reservoir.

Het grootste natuurlijke meer is Assawompsett Pond. North Watuppa Pond, Long Pond en Lake Chaubunagungamaug (of eenvoudiger Webster Lake) zijn de andere belangrijkste natuurlijke meren in de staat.

Fauna
Zwarte beren komen zeer sporadisch voor in het westelijke deel van de staat, maar het witstaarthert is het meest voorkomende grote zoogdier in Massachusetts. Daarnaast leven er veel vossen, wasbeertjes, stinkdieren, bevers, eekhoorntjes en konijnen.

De chickadee (Amerikaanse matkop) is de nationale vogel van Massachusetts en samen met het roodborstje de vogel die je het vaakst zal zien. De gevarieerde natuur in de Bay State is een paradijs voor vogels. Er leven ongeveer 400 verschillende soorten zoals meeuwen, reigers, zwaluwen, sternen, leeuweriken, spreeuwen, haviken, spechten, uilen, nachtegalen en kwartels.

Maar het meest indrukwekkende dier leeft in de zee: de walvis. Volgens het Wereldnatuurfonds behoort Massachusetts tot de tien beste plaatsen om walvissen te bekijken. Tussen april en oktober kan je vanuit Boston, Gloucester, Hyannis, Nantucket, Newburyport, Plymouth, Provincetown, Quincy en Rockport boottochten maken om deze machtige dieren van dichtbij te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content