Geografie
Arizona roept direct beelden op van woestijnlandschappen begroeid met cactussen. En inderdaad, dit soort gebieden vind je in Arizona, maar daarnaast is de natuur er enorm gevarieerd: hoge bergen, dichtbegroeide bossen, glinsterende meren, snel stromende rivieren zoals de Colorado River en diepe kloven zoals de wereldberoemde Grand Canyon.

Al deze bijzondere natuurverschijnselen worden beschermd in zes nationale bossen, 21 Indianenreservaten, 27 staatsparken en 26 nationale parken, monumenten, recreatiegebieden en historische punten.

Hoogste punt
Humphreys Peak met 3850 meter.

Belangrijke rivieren
Verreweg de belangrijkste en bekendste rivier is de Colorado River, verantwoordelijk voor het uitslijpen van de Grand Canyon. De grootste zijrivier van de Colorado River is de Gila River. De Salt River zorgt voor een groot deel van de watervoorziening van Phoenix.

Een paar andere rivieren: Verde River, Black River, White River, Hassayampa River, Agua Fria, Santa Cruz River en San Pedro River.

Grootste meren
Arizona kent vrijwel geen natuurlijke meren en de natuurlijke meren die er liggen, zijn erg klein. Dankzij elf dammen zijn er wel verschillende enorme kunstmatige meren gevormd. De bekendste twee zijn Lake Mead – ontstaan door de Hoover Dam – en Lake Powell. Maar ook het Theodore Roosevelt Lake, San Carlos Lake en Lake Havasu mogen er zijn.

Fauna
Zo gevarieerd als het landschap is, is ook de dierenpopulatie. In de woestijngebieden leven typische woestijndieren zoals hagedissen en slangen en in de bergen tref je herten, antilopen, poema’s, zwarte en bruine beren, coyotes, jaguars en vossenDaarnaast komen er heel veel kleinere dieren voor zoals eekhoorntjes, katoenstaartkonijnen, prairiehonden en dassen.

Enkele inheemse vogels: de cactus wren (cactus winterkoning), dikbilpapegaai en de witte pelikaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content