Geografie
Florida is een groot en uitgesproken vlak schiereiland. In het zuiden liggen veel veen- en moerasgebieden (denk maar aan Everglades National Park) en langs de kust vind je overal brede zandstranden.

Ook is de staat rijk aan meren met als grootste het Okeechobeemeer (1900 km²). Onderaan Florida liggen de Florida Keys, een groep van ongeveer 50 koraaleilanden. Een lange weg van zo’n 200 kilometer verbindt de eilanden met de rest van Florida.

Hoogste punt
Britton Hill met maar 100 meter.

Belangrijkste rivieren
De Saint John’s River is met 459 kilometer de langste rivier. Vroeger was het een drukke waterweg, maar door de groei van waterlelies – een plant die bijna niet weg te krijgen is – is het varen op deze rivier nu vrijwel onmogelijk. Dat geldt trouwens voor meer rivieren in Florida.

Andere belangrijke rivieren: Perdido River, Escambia River, Yellow River, Choctawhatchee River, Blackwater River, Ochlockonee River, Apalachicola River, Chattahoochee en Flint River.

Grootste meren
In Florida liggen 7000 meren die groter zijn dan vier hectaren. Het grootste meer is Lake Okeechobee met een oppervlakte van 1717 km².

Fauna
In de waterrijke staat voelen vooral reptielen zich thuis: krokodillen, alligators, slangen en schildpadden. De zeekoe – weliswaar geen reptiel, maar wel een waterdier – kan je met veel geluk nog wel eens zien aan de waterrand. Natuurlijk leven er ook veel vissen en watervogels. Meer dan 400 vogelsoorten komen oorspronkelijk uit Florida.

Een bijzonder en zeldzaam groter zoogdier is de Florida panter. Het dier is met uitsterven bedreigd en daarom beschermd. Zwarte beren leven nog veel in de bossen in het noorden van de staat. De leuke witstaartherten komen in heel Florida voor en dat geldt ook voor wasbeertjes, eekhoorntjes en konijnen. Ook leuk zijn de wilde varkens die bij voorkeur in het moeras leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content