Martha’s Vineyard en Nantucket


Net ten zuiden van Cape Cod ligt Martha’s Vineyard. Het eiland, dat door de Wampanoag-indianen Noepe genoemd werd, kreeg zijn merkwaardige naam van de Engelse ontdekkingsreiziger Bartolomew Gosnold die er in 1602 voet aan wal zette en het naar zijn schoonmoeder, zijn jong gestorven dochter en de alomtegenwoordige wilde druivenbossen noemde.

The Vineyard is een vakantiebestemming op zich, maar ook uitstekend geschikt voor een daguitstap. Met de ferry uit Hyannis of het charmante dorpje Woods Hole op Cape Cod kom je aan in Vineyard Haven, waar ouderwetse sloepen voor anker liggen. Het eiland verkennen kan met de auto, maar ook met de fiets.

Van Vineyard Haven is het niet meer dan dertig kilometer naar de kliffen van Aquinnah, die de westpunt van het eiland vormen. De rit de andere kant op is korter.

Peperkoekhuisjes

Na een kilometer of vijf ben je in Oak Bluffs. Niet te missen daar zijn de Ginger-bread Houses, letterlijk: peperkoeken huisjes. De peperkoeken huisjes beslaan een straat of tien, met in het midden de Tabernacle, waar de methodisten nog steeds hun religieuze plechtigheden houden. Het is een Hobbit-dorp dat recht uit een Tolkien-boek lijkt te komen.

Oak Bluffs is ook in andere opzichten kleurrijk. Van oudsher was het de plek waar de zwarte bourgeoisie uit Boston vakantie hield, en ook vandaag nog is het voor de Afrikaans-Amerikaanse upper class een plaats om gezien te worden. Oprah Winfrey en Halle Berry worden er wel eens gesignaleerd en filmmaker Spike Lee heeft er een huis.

Vanuit Oak Bluffs leidt het fietspad langs het strand, tot in het chique Edgartown, met zijn statige kapiteinshuizen in Federal-stijl. Het stadje dankte zijn welstand in de 19de eeuw aan de walvisvangst. Typisch zijn de verblindend witte Captain’s Houses, met hun Widow’s Walk, waar de echtgenoten van de kapiteins van de walvisvaart op uitkijk stonden.

Nantucket

Oak Bluffs is ook de plaats waar je tijdens de zomer de ferry naar het dertig kilometer ten oosten gelegen Nantucket kan nemen. Net als de Vineyard heeft Nantucket kilometers lange zandstranden met ondiep, warm water. Een luxe in deze contreien, want aan de stranden aan de oostkust van Cape Cod is het water een stuk frisser.

Net als Martha’s Vineyard is Nantucket een geliefd zomeroord voor de rich and famous: John Kerry en zijn vrouw Theresa, de schatrijke erfgename van het Heinz Ketchup-fortuin, hebben er één van hun buitenverblijven. Het gezegde wil: Martha’s Vineyard is for the very rich, Nantucket for the very, very rich.

Chappaquiddick

Nog iets verderop ligt het eilandje Chappaquiddick, slechts een meter of vijftig verwijderd van Martha’s Vineyard. Chappaquiddick is niet alleen bekend om zijn kilometerslange stranden-annex-natuurgebieden en zijn curieuze Japanse Mytoi-tuin, maar ook als de plaats waar senator Ted Kennedy in 1969 met de auto van een brug af reed en in het water terechtkwam. Kennedy overleefde het ongeval, zijn passagier, een 29-jarige campagnemedewerkster van zijn broer Robert F. Kennedy, verdronk.

Het is niet de enige link tussen de Kennedy’s en Martha’s Vineyard. Jackie Onassis Kennedy had er een huis tot haar dood in 1994. Haar zoon John F. Kennedy Junior kwam om het leven toen hij in 1999 op weg naar Martha’s Vineyard de controle over zijn privé-vliegtuigje verloor en in de oceaan stortte. De vloek van de Kennedy’s is nooit veraf op Cape Cod en de eilanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content