Gevaren, tips en links


Gevaren
De gevaarlijkste dieren in de Everglades zijn niet, zoals je misschien zou verwachten, de giftige slangen, krokodillen of alligators (tenminste als je verstandig bent en je je aan de regels houdt), maar wel… de muggen en bijtende vliegen! Goede insektenwerende middelen, vooral tijdens de warme, vochtige zomermaanden, zijn dan ook onontbeerlijk.

Maar denk niet, eens je de listige aanvallen van de muggen onder controle hebt, dat je in het park niet meer op je hoede moet zijn. Alligators wekken verkeerdelijk de indruk dat ze traag en onhandig zijn. Niets is echter minder waar, want deze dieren kunnen zich aan een enorme snelheid voortbewegen en zijn hoogst onvoorspelbaar. Weet dat deze getalenteerde predator alles zal opeten wat hij op zijn weg tegenkomt. Hou jezelf, je partner, en je kinderen dus op een afstand. Stoor hen niet en geef hen vooral geen voedsel.

De Everglades bieden een thuis aan vier soorten giftige slangen: wees beducht voor de diamondback en pygmy rattlesnakes, coral snakes met hun kleurrijke ringen, en de water moccasins, die op het wateroppervlak zwemmen. Slangen zijn mensenschuw, dus als je hen niet uitdaagt, hoef je niets te vrezen.

Wees voorzichtig wanneer je de wandelpaden verlaat, scherpe rotsen en kuiltjes kunnen het wandelen flink onaangenaam en zelfs gevaarlijk maken. Breng idealiter altijd iemand op de hoogte van je vooraf uitgestippelde wandelroute wanneer je vertrekt.

Het is niet echt aangeraden om in de Everglades te gaan zwemmen. Zoetwatermeren zijn bevolkt met alligators, terwijl de zoutwatergebieden ondiepe plassen met modderige bodems vertonen. De zichtbaarheid in het water is verwaarloosbaar en je zou er bovendien wel eens een verloren haai of een barracuda kunnen tegenkomen.

Raak geen koralen aan. Ze zijn vlijmscherp en kunnen pijnlijke irritaties van de huid veroorzaken.

Bepaalde lokale planten veroorzaken eveneens huidirritaties. Als je van plan bent de paden te verlaten, informeer je dan over hoe bijvoorbeeld de giftige klimop er uit ziet.

Kijk uit voor weersveranderingen, vooral als je aan het varen bent. Sterke donderstormen, bliksem en ferme windstoten kunnen heel snel opkomen.

De zon is hevig. Smeer je dus goed in met zonnebrandolie en zet een zonnebril op. Lange mouwen, lange broek en een hoedje zijn ook geen overbodige luxe, al was het maar om irritante muggenbeten te vermijden.

Tips
Zorg voor voldoende water en bevoorrading, aangezien deze zaken in het park moeilijk te verkrijgen zijn.

Door de overvloedige hoeveelheid zon en insecten, is het aangeraden om een hoedje, beschermende kledij, en muggenspul mee te nemen. Vooral de insecten zijn een ware plaag tijdens de zomermaanden.

Neem een navigatiekaart mee wanneer je gaat varen op de waterpartijen in het park en zorg ervoor dat je al het nodige veiligheidsmateriaal aan boord hebt.

Links
Everglades National Park
Oh Ranger – Everglades
National Park Service – Everglades
Everglades Safari Park (buiten het park)
Florida Everglades

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content