De presidentshoofden van Mount Rushmore

Net als bij het Witte Huis is Mount Rushmore een trekpleister waar toerisme en politiek elkaar de hand reiken. De site met de majestueuze presidentshoofden symboliseert 150 jaar Amerikaanse geschiedenis.

Oorspronkelijk doel van de beeldhouwwerken was om het toerisme in de streek leven in te blazen. Zo kwam de historicus Jonah ‘Doane’ Robinson op het idee om hoofden uit de granieten rotspilaren of ’the Needles’ te kappen. Al had hij oorspronkelijk niet de presidenten, maar bekende mensen uit de streek als Buffalo Bill en Chief Red Cloud in gedachten. De site had de Verenigde Staten enkele jaren eerder, tijdens de Black Hills War in 1876-1877, veroverd op de Lakota-indianen. Omdat de indianen de heuvels als heilig beschouwden, lokte het plan heel wat controverse uit. Toch trok Robinson met zijn idee naar de beeldhouwer Gutzon Borglum.

Door die ontmoeting kreeg het project een heel nieuwe wending. De bekende helden werden vervangen door vier presidentshoofden. Zo wilde Borglum niet alleen kijklustigen uit de omgeving, maar uit het hele land naar South Dakota lokken. Bovendien werd onder invloed van Borglum voor de huidige locatie Mount Rushmore gekozen: een zeer harde granieten rots van 1.745 meter hoog die nauwelijks onderhevig is aan erosie en prachtig georiënteerd is ten opzichte van de zon.

Nadat de initiatiefnemers het eens waren over het ontwerp en de exacte locatie kon het werk beginnen. In 1927 begon Borglum met zijn team van ongeveer vierhonderd medewerkers met het kappen. Eerst was Washington aan de beurt, die moest de beeldengroep domineren. Daarna volgde Jefferson. Die moest oorspronkelijk links van Washington komen, maar door de slechte kwaliteit van het graniet is men aan de rechterkant begonnen. De bustes van Lincoln en Roosevelt maakten de rij compleet. Voor de grote delen bracht het team eerst springstof tot ontploffing. De detailafwerking gebeurde met de hand. Tenslotte werd de rotswand met speciale, fijne boortjes glad gemaakt.

Borglum zelf zou ruim dertien jaar aan het project werken, tot zijn dood in maart 1941. Daarna nam zijn zoon Lincoln Borglum het roer over. De 18 meter hoge hoofden, die bijna af waren, werkte hij verder af. Maar wegens geldgebrek bleef het daarbij, de rest van de lichamen is nooit gerealiseerd.

Mount Rushmore symboliseert via de vier presidentshoofden de geschiedenis van de Verenigde Staten. De rij begint links met George Washington (1732-1799). Als eerste president van de Verenigde Staten representeert hij de geboorte van het land. Daarna komt de groei, gesymboliseerd door Thomas Jefferson (1743-1826). Deze derde president kocht ruim twee miljoen km2 extra land van Frankrijk, waardoor het grondgebied verdubbelde. Bovendien kan het ontwerp van de onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 grotendeels op zijn naam. Na de groei kon het land zich beginnen ontwikkelen, zoals tijdens de bouw van het Panama-kanaal. De 26e president Theodore Roosevelt (1858-1919) speelde in die bouw een belangrijke rol. Als eerste Amerikaanse president ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede in 1906. Als afsluiter is Abraham Lincoln (1809-1865) vereeuwigd in de granieten rots. Tijdens zijn bewind woedde de Amerikaanse Burgeroorlog. Niet voor niets symboliseert deze 16e president dus het behoud van de natie. Daarnaast is Lincoln de eerste Amerikaanse president die vermoord is.

Rondom Mount Rushmore is een heel nationaal park uitgebouwd. Dat park ligt in de Black Hills nabij Keystone in South Dakota. Daarom krijgt South Dakota ook wel eens de bijnaam ‘Mount Rushmore State’, wat ook te zien is op de vlag. De toegang tot het park is gratis, maar om te parkeren moet je wel betalen.

Rondom Mount Rushmore zelf liggen tal van gebouwen, pleinen en lanen. Zo voeren de Presidential Trail, Nature Trail en Avenue of the Flags – zoals de naam doet vermoeden geflankeerd door vlaggen van alle staten. Terrassen als Grand View Terrace en Borglum View Terrace bieden de bezoekers dan weer een welkome rustpauze om de beeldengroep aandachtig in zich op te nemen. In de gebouwen rondom de berg vind je een boekshop, cafetaria, theaters en musea.

In het oorspronkelijke opzet, meer toeristen naar de regio lokken, zijn Robinson en Borglum alvast meer dan geslaagd. De ruim 2 miljoen jaarlijkse bezoekers zouden hoogstwaarschijnlijk zijn stoutste dromen overtroffen hebben.

Nuttige links

National Park Service: Mount Rushmore

Mount Rushmore: geschiedenis

Mount Rushmore

Mount Rushmore: informatie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content