De mooiste wijken


Beacon Hill
Dit is de meest romantische wijk van Boston: smalle, steile klinkerstraatjes en statige, oude herenhuizen. De wijk wordt ’s avonds verlicht door antieke gaslantaarns. In het bijzonder Acorn Street (het meest gefotografeerde straatje van Boston), Mount Vernon, Pinckney Street en Louisburg Square (een klein privéparkje omringd door elegante herenhuizen) zijn de moeite waard.

Ondanks de dure huizen, werd deze wijk niet alleen bewoond door welvarende burgers. Vele immigranten, in het bijzonder voormalige Afrikaanse slaven, vestigden zich hier. Het African Meeting House – het oudste van de Verenigde Staten – en het Museum of Afro American History – gevestigd in de eerste school voor zwarte kinderen in Amerika – liggen dan ook allebei in Beacon Hill.

North End
Dit is de meest Europese wijk in de meest Europese Amerikaanse stad. Het is het etnische centrum van de stad: in eerste instantie woonden er alleen Ieren, later kwamen er Joden bij en nu wordt dit deel van Boston gedomineerd door Italianen. Begin je wandeling – je kan hier de Freedom Trail volgen – bij het Paul Revere’s House uit 1680 en daarmee het oudste gebouw van Boston. Er zijn nog heel wat persoonlijke bezittingen van de held van de revolutie bewaard gebleven en die kan je hier bekijken.

Loop verder in de richting van Hanover Street en de Old North Church en geniet onderweg van de gezellige drukte in de smalle straatjes. Het ruikt er heerlijk naar vers gebakken brood, pasta en knoflook. Je waant je hier in Italië, zeker wanneer je onderweg toevallig uitkomt bij één van de talloze festiviteiten ter ere van de een of andere heilige.

De Old North Church is de oudste kerk van Boston en heeft een elegant interieur. Het kerkje is vooral bekend geworden omdat hier in de nacht van 18 april 1775 twee lantaarns opgehangen werden om de drie boodschappers (waaronder Paul Revere) duidelijk te maken dat de Britten via de zee kwamen. Achter de kerk is een rustig stukje stad met tuintjes en terrasjes. Vlakbij ligt Copp’s Hill Burying Groud, een kerkhof uit 1660 van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de zee en de haven.

In North End vind je tenslotte nog de USS Constitution, een fregat uit 1797 dat nog altijd deel uitmaakt van de Amerikaanse marine en ieder jaar eenmaal – op 4 juli – uitvaart. Het schip ligt vlakbij het Bunker Hill Monument, een granieten obelisk van 67 meter. Een trap van 294 treden brengt je naar de top en van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de kust met talloze kleine eilandjes.

Ieder eilandje heeft zo zijn eigen verhaal. Zo werd Nix’s Mate Island geregeld bezocht door piraten als Captain Kidd, op Georges Island werden honderden soldaten gevangen gezet tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en op verschillende andere eilandjes vind je forten, ziekenhuizen of een gevangenis. Vanuit Long Wharf, vlakbij het Aquarium, kan je een boottocht maken langs de eilandjes. Onderweg heb je dan bovendien een heel mooi uitzicht op de skyline van Boston.

Back Bay
Back Bay staat wel bekend als ‘Old Boston’, maar zo oud is de wijk eigenlijk niet. Rond 1850 was het nog een grote modderpoel. In die tijd groeide de bevolking van Boston zeer sterk en werd er gezocht naar nieuwe plaatsen om de vele inwoners te kunnen huisvesten. Er werd een ambitieus plan opgesteld voor het huidige Back Bay. Er zouden brede boulevards komen met elegante huizenblokken aan weerszijden en in het midden een park in Franse stijl.

Tegenwoordig is het een van de meest geliefde delen van Boston. Newbury Street en Commonwealth Avenue zijn leuke straten om door te lopen. Je kan genieten van de architectuur, winkels bekijken, een van de vele kerkjes binnenwandelen of ergens iets gaan drinken.

Cambridge en Harvard University
Aan Harvard University en Massachusetts Institute of Technology studeren ruim 30.000 studenten uit alle delen van de wereld en die zorgen natuurlijk voor een levendige sfeer in Cambridge. Het stadje staat bekend om de progressieve ideeën die er leven. De inwoners van Cambridge waren de eersten om te protesteren tegen de oorlog in Vietnam en ook nu lopen ze voortdurend voorop wanneer het om kwesties als homoseksualiteit, het milieu en dergelijke gaat.

Het centrum van Cambridge is Harvard Square met aan alle kanten cafés, boekwinkels, restaurants en heel veel muzikanten en andere straatartiesten. Je kan vanuit dit plein door een poort het terrein van Harvard oplopen. Je kan deelnemen aan een georganiseerde tour over de campus. Kaartjes kan je kopen in het Holyoke Center. Je kan er ook zelf wat rondwandelen.

Harvard Yard is een groot grasveld met aan weerszijden universiteitsgebouwen. Natuurlijk is niet de hele universiteit geconcentreerd rond Harvard Yard; overal in Cambridge liggen gebouwen die bij de universiteit horen. In Cambridge vind je ook vier bijzondere musea: Museum of Natural History, Fogg Art Museum (met de geschiedenis van de westerse kunst van de middeleeuwen tot nu), Arthur Sackler Museum (met Islamitische en Aziatische kunst) en het Busch-Reisinger Museum (Centrale en Noord-Europese kunst).

Tenslotte is de weg langs de Charles River (Memorial Drive) een fijne plaats om te wandelen, fietsen, joggen of skaten, vooral op zondag omdat de brede avenue dan is afgesloten voor het verkeer. Je kan ook een kano, kajak of zeilboot huren en de rivier opgaan. Cambridge is vanuit Boston heel gemakkelijk te bereiken. De metro brengt je in ongeveer 10 à 15 minuten van hartje Boston naar het Harvard Square.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content