Californië

Californië: witte stranden, kleurige bikini’s, Baywatch en The Beach Boys, maar de Golden State heeft ook een heel ander gezicht.

De bergtoppen van de Sierra Nevada domineren het oosten van Californië. Op weg naar het Yosemite National Park worden de dorre, beige heuvelruggen van het droge Californische achterland alsmaar groener, de loofbegroeiing maakt plaats voor naaldbomen, en hoe dichter je Yosemite nadert, hoe meer je je in de Alpen waant.

Samen met Yellowstone en de Grand Canyon is Yosemite het allerspectaculairste wat de Verenigde Staten aan natuurschoon te bieden heeft. Centraal in het park staat de Half Dome, een soort reusachtig, doormidden gekliefd massief granieten koekenbrood, dat met zijn 2965 meter hoogte moeiteloos Yosemite Valley domineert.

In de winter ligt hier een flink pak sneeuw. En als het dooit, stroomt al dat bevroren water in talloze beken en watervallen van de bergflanken. De Yosemite Falls zijn met hun 739 meter de hoogste van Noord-Amerika. De steile rotsen laten ook niet met zich spotten. Namen als El Capitan, Cathedral Rock, Three Brothers en Clouds Rest spreken tot de verbeelding.

Ook de fauna is de moeite waard. Kampeerders, hikers en bergbeklimmers die een tocht in Yosemite willen maken, krijgen strenge voorschriften te lezen over hoe ze met de dieren dienen om te gaan. Voederen is ten strengste verboden, want de parkautoriteiten streven ernaar om de beestjes zo wild mogelijk te houden. Het gebied is vergeven van de beren en de mountain lions. Ongelukken gebeuren er nauwelijks, zolang je de dieren niet benadert en je voedsel luchtdicht in de speciaal daarvoor ontworpen containers bewaart.

Muscle beach

Van een heel andere orde is de Highway Number 1, de schitterende kustweg tussen San Francisco en Los Angeles die figureert in talloze films en videoclips. Deze snelweg staat ook bekend als de Pacific Coastal Highway. Wie wil, kan hem volgen vanaf de Mexicaanse grens tot in Alaska. De flamboyante strandpromenade van Venice Beach is zo beroemd dat iedereen ze weleens heeft zien opduiken in een of andere Hollywoodfilm.

Tien minuten verderop voert de kustsnelweg je langs Santa Monica met de beroemde pier. Men heeft er een pretpark aangelegd, en ook de opgekalefaterde draaimolen uit 1922 staat weer in de belangstelling.

De naam Malibu roept alle Californische clichés op van eindeloze stranden, gebruinde surfers en meisjes in minuscule bikini’s. Het stadje zelf is echter niks speciaals. Maar op het grondgebied van gemeenten als deze, aan de kustlijn vlak ten noorden of ten zuiden van LA, of in de bergen errond, wonen de beautiful people die het gemaakt hebben in de entertainmentindustrie.

Rijd je nog verder door naar het zuiden dan passeer je witte, Mexicaans aandoende stadjes. In het binnenland tussen Los Angeles en de altijd zonnige stad San Diego bekend van zijn schitterende dierentuin, kom je door het Joshua Tree National Park. In dit bijzondere woestijngebied groeien de Joshua Trees. Anders dan de naam doet vermoeden zijn dit geen bomen, maar grillig gevormde cactusachtige planten. Sommige exemplaren zijn twaalf meter hoog en waarschijnlijk zo’n 900 jaar oud.

Bron : Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content