Bezienswaardigheden


Er liggen geen nationale parken in Massachusetts, maar de Berkshire Hills vormen een mooi natuurgebied onderbroken door lieflijke dorpjes, dat zeker in de herfst zeer veel te bieden heeft. Veel rijke New Yorkers en Bostonians trekken in de zomer en herfst naar de heuvelachtige en bosrijke Berkshires waar ze behalve van de prachtige natuur ook van cultuur kunnen genieten. Er liggen hier verschillende musea en galerieën en er worden overal muziekuitvoeringen en theatervoorstellingen georganiseerd. In de winter kan je er skiën en langlaufen.

Het schiereiland Cape Coden de eilanden Nantucket en Martha’s Vineyardzijn populaire vakantieoorden. De natuur is er prachtig en er liggen veel leuke, pittoreske dorpjes.

Het schiereiland Cape Cod ligt ten zuiden van Boston en is rijk aan ongerepte stranden, stoere vuurtorens boven glooiende duinen, spiegelgladde vennen en charmante dorpjes met verweerde houten huizen en spitse witte kerktorens.

De hoofdstad Boston is een mengeling van Europese gezelligheid en Amerikaanse hoogbouw. Het stratenpatroon is, in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse steden, niet symmetrisch maar kronkelig. Heel wat belangrijke historische gebeurtenissen hebben zich hier afgespeeld – denk maar aan de Boston Tea Party en Boston Massacre. De vele bekende onderwijsinstellingen in en rond Boston maken het bovendien een levendige stad.

Aan de overkant van de Charles River ligt Cambridge bekend van de twee gerenommeerde universiteiten Harvard University en MIT. Het is een gezellig universiteitsstadje en heeft als middelpunt Harvard Square vlakbij de statige campus van Harvard University met zijn vele imposante gebouwen. Cambridge bezit ook verschillende interessante musea zoals The Fogg Art Museum, Peabody Museum of Archaeology and Ethnology en het Harvard Museum of Natural History.

Boston speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de Verenigde Staten, maar ook plaatsen als Lexington en Concord zijn van historisch belang omdat de eerste gevechten van de Amerikaanse Revolutie hier plaatsvonden. En niet te vergeten Plymouth, de plaats waar in 1620 een groep Puriteinen uit Groot-Brittannië een nederzetting bouwden. Tegenwoordig kan je in Plymouth een replica van het schip dat de Puriteinen naar de Verenigde Staten bracht bekijken.

De belangrijkste bezienswaardigheid in het centrum van de staat is Old Sturbridge Village waar een schilderachtig achttiende eeuws dorpje is nagebouwd. Je reist hier terug in de tijd naar het landelijke New England van een paar eeuwen geleden.

Langs de kust van Massachusetts liggen verschillende gezellige oude plaatsjes zoals Salem wereldberoemd door de heksenvervolgingen die hier in de 17e eeuw plaatsvonden. Deze spookachtige tijden herleven in het Salem Witch Museum. In het oude centrum liggen verschillende mooie historische gebouwen waaronder het House of Seven Gables uit 1688, bekend van het gelijknamige boek van Nathaniel Hawthorne.

Een ander leuk kuststadje is Rockport met zijn mooie en stevige granieten huizen. Een eeuw geleden werd het kleine vissersdorpje opeens erg in trek bij kunstenaars die het harde vissersleven kwamen schilderen. Tegenwoordig is het stadje mooier dan toen. De vissers zijn verdwenen, maar de kunstenaars zijn er nog altijd. Rockport is daarom een geliefde plaats om te snuffelen in de talrijke kleine winkeltjes en te wandelen langs de zee.

Kunstliefhebbers mogen tenslotte het Norman Rockwell Museum in Stockbridge niet overslaan. Rockwell werd vooral bekend van zijn illustraties op de cover van de Saturday Evening Post. Rockwell schilderde Amerika zoals de Amerikanen het graag zien: een land van vrijheid, geloof en onbegrensde mogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content