Deze staat in het zuiden van de Verenigde Staten heeft een uitgesproken racistisch verleden. En alhoewel die mentaliteit grotendeels verdwenen is, overheersen de conservatieve machten er nog altijd.

Alabama mist de spectaculaire natuur van veel andere Amerikaanse staten, maar met zijn glooiende landschap, weelderige groene vegetatie, de mooie zuiderse architectuur en interessante geschiedenis is Alabama toch het bezoeken waard.

Overal in de staat vind je nog de statige plantagehuizen uit de tijd dat het verbouwen van katoen de staat grote welvaart en rijkdom bezorgde. Deze katoenplantages lagen vooral in het midden van de staat in de zogenaamde ‘Black Belt’, een strook met zwarte, zeer vruchtbare aarde. Aan de katoenteelt kwam in 1915 een abrupt einde door het opduiken van de katoenkever.

Strijd om de burgerrechten

Alabama is één van de staten waar de zwarte inwoners het langst en hardst voor hun rechten hebben moeten strijden. Heel wat monumenten en musea zoals het Civil Rights Museum in Birmingham herinneren nog aan die strijd waarin Martin Luther King zo’n belangrijke rol speelde.

Foto: Dan Brothers, Alabama Bureau of Tourism and Travel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content