Praktische informatie

Tijdzone
-5 uur in de winter, -6 uur in de zomer

Geld
Bolivar fuerte

Beste reistijd
Je kan Venezuela het hele jaar door bezoeken, maar de droge tijd tussen november en mei is de beste tijd. In de Andes kan je makkelijker wandelen en klimmen omdat je dan niet overvallen wordt door sneeuwbuien, in Los Llanos zie je meer dieren omdat ze zich verzamelen bij de weinige plaatsen waar water te vinden is en aan de stranden heb je minder last van muggen en ander ongedierte.

Alleen de Angel Falls kan je het beste tijdens het regenseizoen bezoeken. Tijdens het droge seizoen is deze waterval veel minder spectaculair.

Ga je naar Venezuela voor een strandvakantie, dan mijd je het beste de vakantieperiodes in Venezuela: Carnaval, Pasen, Kerstmis en de zomervakantie tussen half juli en half september.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Caracas is 7.800 kilometer. Je vliegt er ruim tien uur over.

Verkeer
Zelf rijden is niet echt aan te raden. Veel populaire toeristische bestemmingen zoals Los Roques, Canaima en de Angel Falls zijn niet te bereiken met de auto en de afstanden zijn vaak erg lang. Bovendien rijden Venezolanen zeer agressief en negeren ze voortdurend rode stoplichten en andere verkeersregels. Bovendien loop je, op de meer afgelegen wegen, het risico het slachtoffer te worden van een beroving. Één pluspuntje: benzine is er spotgoedkoop.

Als je naar Isla de Margarita of Mérida reist, is een auto wel handig. Maar die kan je ter plaatse huren. Trek je het binnenland in dan kan je het beste een auto met vierwielaandrijving huren.

Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg. Je moet minstens 21 – soms zelfs 25 – jaar oud zijn om een auto te mogen huren. Mocht je een ongeluk krijgen dan moet je de auto laten staan want anders keert de verzekering niets uit.

Openbaar vervoer
Omdat Venezuela zo’n uitgestrekt land is het vliegtuig op grotere afstanden het fijnste vervoersmiddel. Venezuela bezit een uitstekende luchtvaartservice met binnenlandse vluchten naar alle toeristische bestemmingen.

Er rijden geen treinen in Venezuela, maar met de bus kan je overal komen. De kwaliteit van de bussen varieert sterk. Je kan het beste kiezen voor de zogenaamde servicio ejecutivo of bus-cama dat door vrijwel alle busmaatschappijen aangeboden wordt. De servicio ejecutivo biedt comfortabele bussen voorzien van airconditioning. Bus-cama is nog luxer: je kan je stoel omvormen tot een bed en de bussen beschikken over een toilet en een televisie.

De bussen vertrekken in iedere stad vanuit een terminal de pasajeros die meestal buiten het centrum ligt, maar altijd goed te bereiken is met lokaal openbaar vervoer.

Voor kortere afstanden zijn de zogenaamde por puesto, een soort kruising van een taxi en een bus, populair. Ze leggen vaste routes af en vertrekken wanneer alle plaatsen bezet zijn.

Binnen steden rijden bussen en minibussen en in Caracas kan je daarnaast de metro gebruiken.

Documenten
Benodigde documenten voor Venezuela.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
110 Volt

Telefoonnummer
00 58

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content