Bezienswaardigheden

Caracas
Geen enkele Zuid-Amerikaanse hoofdstad ligt zo spectaculair als de Venezolaanse hoofdstad Caracas: in een uitgestrekte vallei op bijna 1000 meter hoogte. Aan de ene kant verrijzen als een enorme groene golf de smaragdgroene hellingen van Avila National Park, aan de andere en aan de andere kant heuvels met sloppenwijken.

Door de hoogte en ligging vlakbij de zee (15 kilometer) kent Caracas een perfect klimaat. De stad werd in 1567 gesticht door Diego de Losada. Door de enorme groei in de jaren en zeventig en tachtig zijn veel koloniale gebouwen verloren gegaan. Enkele prachtige exemplaren zijn behouden gebleven, maar Caracas staat bekend om zijn indrukwekkende, moderne architectuur.

Ciudad Bolívar
Ciudad Bolívar ligt aan de machtige Orinoco River. Op de boulevard Paseo Orinoco met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant historische gebouwen kan je leuk wandelen en flaneren. Ook het oude centrum en het gebied rond Plaza Bolívar ademen nog de koloniale sfeer. Mis ook de Spaanse kathedraal uit het begin van de 18e eeuw niet.

De stad speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Venezuela want hier trok Simon Bolívar zich in 1817 terug om zich voor te bereiden op het laatste offensief tegen de Spanjaarden tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd.

Sierra Nevada de Mérida
In dit noordelijke deel van de Andes ligt de Pico Bolivar, met ruim 5000 meter de hoogste berg in Venezuela en een populaire toeristische bestemming. Verspreid door het landschap liggen kleine dorpjes waar de bewoners nog volgens eeuwenoude tradities leven.

Voor actieve vakantiegangers zijn hier mogelijkheden te over: wandelen, mountainbiken, paragliding, canyoning, rafting…. En telkens met zicht op de besneeuwde bergtoppen van de Andes.

Mérida, een vriendelijk studentenstadje op 1625 meter hoogte, is een goed vertrekpunt. Hier vertrekt bovendien de langste kabelbaan ter wereld die je naar de 4765 meter hoge top van Pico Espejo brengt.

Salto Angel (Angel Falls)
Deze spectaculaire waterval in het Canaima National Park is met 979 meter de hoogste ter wereld. Ze liggen zo afgelegen dat je ze enkel met een vliegtuigje of een driedaagse boottocht kan bereiken. De beste tijd om de Salto Angel te bezoeken is de regenperiode tussen mei en november. In het droge seizoen kan een bezoek tegenvallen omdat de waterval dan niet veel meer dan een stroompje gehuld in mist is.

Canaima National Park
Veel toeristen beperken een bezoek aan dit park tot de Salto Angel en dat is jammer. Op de hoogvlakte Gran Sabana liggen immers meer dan 100 tepuis (tafelbergen) die 1000 meter boven de savanne uitsteken.

Op deze tepuis van de Gran Sabana ligt de legendarische Lost World van Sir Arthur Conan Doyle (auteur van Sherlock Holmes). Er leven weliswaar geen dinosaurussen op de geïsoleerde hoogplateaus, maar een zesdaagse tocht naar de top van de Roraima- tepui blijft een van de bijzonderste Latijns-Amerikaanse wandelervaringen.

Met een klim van bijna 2000 meter, van savanne via tropisch nevelwoud naar een hoog-plateau op 2700 meter, vereist de trek een goede fysieke conditie. Vooral het onvoorspelbare klimaat (tropisch, stortregen of bijna vrieskou) kan de wandeling zwaar maken. Tijdens twee aanloopdagen stap je gemiddeld vier tot vijf uur. De beklimming van de steile wand van de tafelberg duurt vijf tot zes uur.

Boven wacht een zwart maanlandschap, overwoekerd door bonzaigroen. De meeste flora en fauna op de tepui is endemisch: van eetbare komkommerbladeren en zwarte kikkers die niet springen, tot helrode vleesetende planten. Tijdens de trekking slaap je in tenten. Je kunt je rugzak zelf dragen, maar een drager huren is comfortabeler.

Amazone
In het zuiden van Venezuela ligt een totaal ander landschap: de tropische regenwouden van de Amazone doorkliefd door riviertjes en het woongebied van geïsoleerde Indianenstammen. In het stadje Puerto Ayacucho kan je terecht voor tochten op de Orinoco, Sipapo of Autana rivieren. Ook trektochten diep de jungle in zijn mogelijk.

Archipelago Los Roques National Park
Tachtig kilometer ten noorden van Caracas ligt deze archipel die bestaat uit 42 koraaleilanden en nog enkele honderden kleine zandeilandjes. Afgezien van de maagdelijke stranden en het heerlijk warme zeewater is dit een schitterend natuurgebied met honderden verschillende soorten koralen, negentig soorten vogels en vier bedreigde schildpadsoorten.

Isla de Margarita
Veel mensen kennen wel de naam Isla de Margarita, maar hebben geen idee dat dit paradijselijke eiland bij Venezuela hoort. Het ligt veertig kilometer voor de kust van Venezuela en staat bekend om zijn prachtige stranden waar zowel Venezolanen als buitenlanders graag een zonvakantie doorbrengen.

Caraïbische kust
Nog meer zandstranden vind je langs de noordoostelijke kust van Venezuela. Je kan er duiken, snorkelen, zeilen, zwemmen en zonnebaden.

Coro
Coro is een mooi stadje aan de kust. Het was één van de eerste Spaanse nederzettingen en je vindt hier de mooiste koloniale architectuur in Venezuela. Het centrum van Coro is een nationaal monument en daarom mooi in oude glorie hersteld. Vooral de Calle Zamora is een schitterend straatje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content