Algemene informatie

Ligging
Venezuela ligt op het noordelijk halfrond in Noord-Amerika, net boven de evenaar. In het noorden grenst het land aan de Caraïbische Zee, en het ligt tussen Colombia, Brazilië en Guyana.

Klimaat
In Venezuela heerst een tropisch klimaat in het binnenland (in de Llanos spreekt men over een savanneklimaat) en langs de kust, in het noorden van het land. De noordoostpassaat in de kuststreek koelt het kwik af. De hoofdstad Caracas kent temperaturen van 13 tot 24°C tijdens de maand januari. Het kwik stijgt er tot 26°C in juli. In het noordwesten (Maracaibobekken) lopen de temperaturen het hele jaar op van 23 tot 34°C. Dus veel zon in de kustgebieden.

De bergachtige gebieden kennen een gematigd klimaat: veel kans op wolkenvorming. Dus minder zon en lagere temperaturen (afhankelijk van de hoogte boven de zeespiegel).

Het is overwegend droog van november tot mei, maar hou rekening met de regionale verschillen: in het noorden kan er maandenlang geen druppel regen vallen, terwijl het uiterste zuiden veel regenperiodes kent.

Oppervlakte
912.050 km². Dat is 29,9 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Caracas

Belangrijkste steden
Caracas, Maracaibo, Barquisimeto, Coro, Ciudad Bolivar

Staatsvorm
Federale presidentiële republiek

Bevolkingsgroepen
Mestiezen, Europeanen, Afrikanen, indianen

Talen
Spaans, dertigtal Indiaanse dialecten, ook Engels, Frans, Duits, Portugees

Godsdienst
Rooms-katholicisme, evangelisch-protestantisme en inheemse religies

Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
Carnaval
Witte Donderdag
Goede Vrijdag
Pasen
19 april – Onafhankelijkheids Verklaring dag
1 mei – Dag van de Arbeid
24 juni – Slag om Carabobo
5 juli – Onafhankelijkheidsdag
24 juli – Verjaardag van Simon Bolivar
12 oktober – Día de la Resistencia Indígena

Weetjes
In verhouding tot het aantal inwoners komen de meest Miss Universe uit Venezuela.

Venezuela ontstond in 1830 als één van de drie landen die voortkwamen uit Gran Colombia. De andere twee zijn Ecuador en New Granada, nu Colombia.

Venezuela is rijk aan grondstoffen en bezit enorme hoeveelheden olie, bauxiet, goud en kolen. Toch zijn de meest Venezolanen arm en leven in sloppenwijken.

Simón Bolívar, één van de grootste strijders tegen de Spaanse overheersing in Zuid Amerika, werd in 1783 geboren in Caracas. Op 24 juni 1821 brengt hij de Spaanse troepen een beslissende nederlaag toe tijdens de Slag bij Carabobo die later zal leiden tot de onafhankelijkheid van Venezuela.

Venezuela is Spaans voor ‘Klein Veneti?’, een naam die de eerste Europeanen aan dit gebied gaven toen ze de huizen op palen langs Lake Maracaibo zagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content