Bezienswaardigheden

Tachtig procent van Suriname bestaat uit ongeschonden regenwoud. Twaalf procent van Suriname is beschermd natuurgebied. Het grootste is Centraal Suriname Reservaat dat sinds 2000 op de lijst van Werelderfgoederen staat. In dit enorme regenwoud met indrukwekkend bergen en kristalheldere watervallen komen meer dan 5000 verschillende planten voor, leven ongeveer 500 soorten vogels en dieren als reuzengordeldieren, jaguars, rivierotters, luiaards en tapirs.

In het noordoosten van Suriname ligt het Galibi Nature Reserve dat bekend staat om de zeeschildpadden die hier tussen februari en juli op het strand komen nestelen. Tijdens het broedseizoen kan je helpen met het behoud van de enorme dieren door bijvoorbeeld nesten te tellen.

Buiten het broedseizoen zijn de stranden verlaten en kan je hier genieten van een rustige strandvakantie. Breng ook een bezoekje aan de dorpjes Christiaan kondre and Langaman kondre waar je kennis kan maken met de cultuur van de inheemse KaliƱa.

Brownsberg Nature Reserve ligt op een 500 meter hoog plateau. Je hebt hier een schitterend uitzicht over het gigantische Van Blommenstein Reservoir, een door mensen gemaakt meer, en het tropische regenwoud eromheen. Behalve veel zeldzame vogels leven hier grote groepen apen en moet je de tien meter hoge Leo Vallen niet overslaan.

De hoofdstad Paramaribo is een mooie koloniale stad waarvan het centrum op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco staat. De meeste gebouwen zijn gemaakt van hout en wit geschilderd. Paramaribo is de enige plaats op de wereld waar een moskee en synagoge vreedzaam naast elkaar liggen.

Mis in Paramaribo in ieder geval Fort Zeelandia niet. Dit is het bekendste en oudste gebouw in Suriname. Het werd in de 17e eeuw door de Engelsen gebouwd, maar snel veroverd door de Nederlanders. Het fort deed onder andere dienst als plaats waar slaven werden verhandeld, als gevangenis en in de jaren tachtig vonden hier de beruchte Decembermoorden plaats. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd.

Ook niet te missen is de overdekte markt waar je de meest vreemde exotische producten kan kopen.

In Awarradam leeft de grootste Marron gemeenschap. In dit prachtig aan de voet van een rivier gelegen dorpje met houten huizen kan je kennismaken met de Saramakaanse cultuur. Verder kan je hier zwemmen en mooie boottochten door de jungle maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content