Machu Picchu: Wat is er te zien?

Inca Trail

Machu Picchu vormt één geheel met de omliggende natuur. Inca’s hadden een heilig ontzag voor Moeder Natuur die ze Pachmama noemden en bouwden daarom enkel in harmonie met de natuur. Wat is er allemaal te zien in deze unieke stad op grote hoogte?


De stad Machu Picchu ligt op 2500 meter hoogte tussen de Machu Picchu (Oude Top) en de Huayna Picchun (Jonge Top) en is gebouwd in typische Inca-stijl, dat wil zeggen rechthoekige gebouwen met één verdieping, deuren en ramen in de vorm van een onregelmatige vierhoek en vrijwel geen ronde vormen.

Aan de buitenkant van de stad liggen de graven van de overledenen. Ook dat is een typisch Inca gebruik: doden werden bijna altijd buiten de stad begraven.

Ontzag voor Moeder Aarde

En niet te vergeten: Machu Picchu vormt één geheel met de omliggende natuur. Inca’s hadden een heilig ontzag voor Moeder Natuur die ze Pachmama noemden en bouwden daarom enkel in harmonie met de natuur.

Machu Picchu
Machu Picchu© Getty Images/iStockphoto

Machu Picchu bestaat uit twee delen, een agrarisch deel en een stadsdeel. In het agrarische deel liggen terrassen op de rotsen in verschillende afmetingen en vormen die met elkaar verbonden zijn via trappen gemaakt van grote rotsblokken. Waarschijnlijk was een deel van de terrassen bestemd voor de landbouw en een ander deel om erosie tegen te gaan.

Het stadsdeel is gebouwd in de vorm van een U rondom een plein (Chaupipata). Aan de noordkant staan religieuze gebouwen en in het zuiden liggen de huizen en werkplaatsen.

Het jaar van de zon

Hoewel alle 140 gebouwen in de hele stad natuurlijk interessant zijn, springen er een paar uit. Bijvoorbeeld de Heilige Steen, een rots van drie meter hoog en zeven meter breed uitgehouwen in de vorm van een kat. Deze steen op een pleintje omringd door twee huizen had waarschijnlijk een belangrijke ceremoniële functie.

Intiwatana
Intiwatana© Getty Images

Dan is er de Intiwatana dat ‘het jaar van de zon’ betekent en het religieuze centrum van Machu Picchu vormde. De Intiwatana ligt op de top van de Heilige Heuvel. Via een serie terrassen en platformen met elkaar verbonden via een trap kom je bovenop de heuvel bij een binnenplaats omringd door nauwkeurig bewerkte muren. De Intiwatana had twee functies: het bijhouden van de tijd aan de hand van de zonnestralen en als altaar.

Ook drie tempels zijn bijzonder. De Tempel van de Zon is gebouwd in de vorm van een halve cirkel, het enige ronde gebouw in Machu Picchu. In het midden van de tempel staat een altaar dat onder andere gebruikt werd om aan de hand van de ontleding van dode dieren de toekomst te voorspellen.

Tempel van de Zon
Tempel van de Zon© Getty Images

Via de zogenaamde Straat van de Fonteinen – een straatje met 16 waterbronnen – bereik je de koninklijke verblijven en onder de tempel ligt het Mausoleum, een enorme grot waarin Inca’s offers brachten aan hun voorouders.

De Tempel van de Drie Ramen dankt zijn naam aan de drie grote ramen in de typische Inca vorm van een onregelmatige vierhoek. Vanuit de ramen heb je een prachtig uitzicht op het Heilige Plein.

Vlakbij deze tempel ligt de Hoofdtempel in de vorm van een wayrana dat wil zeggen een rechthoekig gebouw met maar drie muren. Het is niet duidelijk waar deze tempel precies voor diende, maar archeologen vermoeden dat Wiraqocha, de belangrijkste god van de Andes, hier vereerd werd.

Jonge Top

Wat je zeker niet moet missen is een wandeling naar de Huayna Picchu die 360 meter boven de stad uittorent. De weg naar de top van deze ‘Jonge Top’ (2720 meter) brengt je langs verschillende heilige sites zoals de in een grot uitgehouwen Tempel van de Maan en prachtig gelegen terrassen.

Tempel van de Drie Ramen
Tempel van de Drie Ramen© Getty Images

Na een stevige klim van ongeveer een uur word je beloond met een magnifiek uitzicht over Machu Picchu, de Vilcanota River Canyon en de bergen van de Andes. Tijdens het regenseizoen wordt het wandelpad vaak gesloten en daarbuiten mag je maar tot 13 uur naar boven en moet je uiterlijk om 16 uur weer beneden zijn. Maximaal 400 toeristen per dag mogen de wandeling maken.

Inca Trail

Ook naar Machu Picchu zelf kan je wandelen via de beroemde Inca Trail. Maar daar moet je enkel aan beginnen als je een goede conditie hebt. Ook met de trein is Machu Picchu te bereiken. Meer over de wandeling naar Machu Picchu en de bijna even bijzondere treinreis lees je in het artikel over de Inca Trail.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content