Nicaragua

Nicaragua combineert stranden, vulkanen en Spaanse koloniale steden met een hartverwarmende gastvrijheid. Een tropisch juweeltje.

Nicaragua houdt ongewild een traditie van verscheurdheid in ere. Verscheurd door de natuur, want gelegen op een richel tussen twee tektonische platen. Verscheurd door de Spanjaarden die in geen tijd vanaf de Atlantische Oceaan via de Rio San Juan moeiteloos het hart van het land wisten te bereiken, met de bekende gevolgen. En verscheurd door jaren van burgeroorlogen.

De hoofdstad Managua is een chaotische stad waarvan het oudste gedeelte in 1972 dooreen werd geschud bij een aardbeving. Het raakte nooit heropgebouwd. Sommige huizen lagen meteen tegen de grond, andere brokkelden af, de kathedraal hield min of meer stand. Het dak is weg, en rond het gebouw werden hekken gezet.

Het nieuwe Managua oogt Amerikaans, wordt doorkruist door de Panamericana. Tussen de oude en de nieuwe stad troont het standbeeld van Augusto Cesar Sandino, de nationale held.

Managua ligt tussen de twee grootste meren van het land: het Meer van Nicaragua (Cocibolca) en het Managuameer (Xolotlán). In het Meer van Nicaragua lig het eiland Ometepe met de tweelingvulkanen Cancepcion (1610 meter) en Maderas (1340) die hoog boven het meer uitrijzen.

Lava op de kathedraal

Het koloniale León was tot in 1851 de hoofdstad van Nicaragua. Aan het begin van de zeventiende eeuw verdween het stadje onder de lava van de Momotombo. Het ‘nieuwe’ León is schitterend in zijn verval.

De kathedraal van León is de grootste van Centraal-Amerika, ziet eruit als een ongewassen monument, de muren op plaatsen zwart van het lavastof in de lucht. In de straten eromheen staan kleurrijke huizen, met op sommige zeer grote, kleurrijk geschilderde taferelen uit de burgeroorlog.

Vrouwenkoffie

Nicaragua is een land van vulkanen, 26 in totaal. De Cerro Negro is de jongste en met zijn 600 meter ook de kleinste. In 1996 beleefde hij zijn voorlopig laatste oprisping, en de natuur in de buurt is verre van hersteld. Dat levert een kale berg op, met ruwe blokken steen.

De wegen naar het noorden zitten vol pot-holes. De vulkanen maken plaats voor heuvels en lieflijke, groene vergezichten. Het centrum van Nicaragua is koffieland. In de regio rondom Jinotega zijn 700 koffieboeren actief, waarvan een derde vrouwen.

De belangrijkste toeristische attractie in dit gebied is Matagalpa waar je prachtige wandelingen kan maken langs de waterval la Cache en de goudmijnen van San Ramon kan bezoeken.

Immigrantengeluk

Granada is de fotogeniekste koloniale stad van het land. Met groepjes toeristen, opwindend mooie restaurants en koetsen voor wie te lui is om onder de loden hitte de stad te verkennen. En met het schitterende La Gran Francia Hotel. De stad ziet er wat te afgeborsteld uit en strak in de plooi getrokken. De Amerikanen houden ervan, maar Europeanen gaan meer voor het sleetse karakter van León.

Al ontdekt de verdwaalde wandelaar in Granada ook prachtige portieken met diep reikende binnenplaatsjes. Een vredige ansichtkaart, die via de rivier makkelijk te bereiken viel vanaf de oceaan en daardoor zowel door de Spanjaarden als later door de piraten op gezette tijden veroverd werd. Met monumenten als de Iglesia San Francisco, de oudste kerk van Centraal-Amerika.

De Santiagokrater van de Masaya, een vulkaan op een half uur van Granada is een van de vijf actieve kraters van een keten van dertig vulkanen. Groene papegaaien hebben er hun habitat van gemaakt en overleven vreemd genoeg in de toxische dampen. De krater was bij de franciscanen bekend als de mond van de hel en volgens indiaanse legenden leefde er een godheid op de bodem waaraan ze kinderen en maagden offerden om hem gunstig te stemmen.

Het laatste echte paradijs

Het oosten van Nicaragua is bijna een land apart. Hier ligt het grootste regenwoud ten noorden van de Braziliaanse Amazone. In dit ontoegankelijke gebied wonen de afstammelingen van Afrikaanse slaven en van de oorspronkelijke bevolking van Nicaragua. De religie, muziek, dans en het voedsel is eerder West-Indisch dan Spaans. Hier is trouwens Engels en niet Spaans de voertaal.

Het regenwoud vormt een paradijs voor talloze dieren zoals apen, miereneters, tapirs en herten en kleurrijke vogels zoals toekans, adelaars, kalkoenen en parkieten.

Een reis door Nicaragua sluit je op een paradijselijke manier af op de Corn Islands, het laatste echte paradijs in de Caraïben: witte stranden, kristalhelder water, palmbomen, rieten hutjes en zeer vriendelijke mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content