Bezienswaardigheden

De hoofdstad Managua is verreweg de grootste stad van Nicaragua en ligt aan het erg vervuilde Meer van Managua. In 1972 werd vrijwel de hele stad vernield door een aardbeving waardoor ook alle oudere gebouwen, met uitzondering van de kathedraal, verdwenen. Managua is geen lelijke, maar ook geen bijzonder mooie stad. Voor toeristen valt er niet zo heel veel te zien en beleven. Voor hen zijn oude koloniale steden als Léon en Granada veel interessanter.

Léon was tot 1851 de hoofdstad van Nicaragua. Ook deze stad werd al eens volledig vernield. In 1606 liet de Momotombo het stadje onder de lava verdwijnen. De ruïnes van de oude stad, León Viejo, staan tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De stad verhuisde na de vulkaanuitbarsting naar zijn huidige locatie. Één van de meest opvallende gebouwen in het nieuwe Léon is de koloniale kathedraal, de grootste in Centraal Amerika. In de straten eromheen staan kleurrijke huizen met stenen daken en rondom patio’s versierd met bloemen. De stad staat ook bekend om zijn universiteit, de belangrijkste in Nicaragua.

De andere koloniale stad Granada ligt aan het immense Nicaraguameer en is een indrukwekkende stad: kleurrijk en authentiek. De kerken en traditionele gebouwen zijn impressionant, de restaurants en cafés gezellig, de straten lijken weggelopen uit een prentenboek. Normaal zou je hier een toeristenstroom verwachten, maar Granada is zowat het best bewaarde geheim van Centraal-Amerika gebleven.

Het Nicaraguameer is het grootste meer in Centraal Amerika. Door vulkanische activiteit liggen verspreid door het meer overal kleine eilandjes. Midden in het meer ligt Ometepe Island. Ometepe betekent letterlijk twee heuvels en dat verwijst naar de twee majestueuze vulkanen Cancepcion (1610 meter) en Maderas (1340 meter) die zij aan zij het eiland domineren. Behalve een prachtige natuur vind je hier heerlijke zandstranden en een zeer gastvrije bevolking.

Parelwitte stranden en koralen vind je ook langs de Atlantisch kust van Nicaragua. De bekendste plaats aan deze kant van het land is Bluefields. Wil je genieten van een strandvakantie dan kan je beter naar de vlak voor de kust liggende Corn Islands gaan.

De tropische regenwouden in het binnenland van Nicaragua zijn maagdelijk en ongeschonden omdat nog weinig toeristen Nicaragua ontdekt hebben. Een prima uitvalsbasis om deze jungle te bezoeken is het vriendelijke bergstadje Matagalpa. De avontuurlijke reizigers kunnen vlakbij, in San Ramón, de verlaten goudmijnen bezoeken. In het donker, door het water en omringd door vleermuizen door deze mijnen wandelen is zonder twijfel een bijzondere ervaring.

In het noorden van Nicaragua ligt het nationale park Miraflor, een ongerept regenwoud en ideale plaats voor wandelaars, paardrijders en vogelliefhebbers.

Een ander bijzonder natuurpark ligt op een uurtje rijden van Managua: Chocoyero. Dit waterrijke en zeer groene park staat bekend om de Chocoyos, kleine papegaaien. Daarnaast leven er prachtige vlinders en apen.

Wat je zeker ook niet mag missen in Nicaragua zijn de vulkanen. Vlakbij Managua ligt Volcán Masaya, een kleine vulkaan die nog erg actief is en waar je in de krater kan kijken. Bovendien heb je hier een schitterend uitzicht over de omgeving.

De Momotombo, die in 1606 Léon verwoestte en in 1905 voor het laatste uitbarstte, is een mooie symmetrische vulkaan aan de rand van het Meer van Managua. Deze vulkaan is hét symbool van Nicaragua geworden.

Ook in de buurt van Léon ligt de nog erg jonge vulkaan Cerro Negro, ontstaan in 1850. De naam betekent ‘zwarte heuvel’, een zeer toepasselijke naam. De Cerro Negro is kaal en helemaal zwart en steekt scherp af bij de groene heuvels eromheen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en kan je in de warme krater kijken.

Heel anders is de slapende vulkaan Mombacho. De krater van de vulkaan is gevuld met een dicht nevelwoud met een enorm groot aantal verschillende planten en bloemen. Ondanks zijn slapende bestaan komt er op twee plaatsen nog rook uit de vulkaan, een bijzonder gezicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content