Bezienswaardigheden

Curaçao
In Curaçao bezoek je natuurlijk de hoofdstad Willemstad waarvan het centrum op de lijst met werelderfgoederen van Unesco staat. Deze stad met zijn opvallende koloniale huizen in pasteltinten ligt rondom de natuurlijke haven Schottegat. Dit is tegelijk één van de grootste havens ter wereld. Via de Sint Annabaai staat het Schottegat in verbinding met de Caribische Zee.

De Sint Annabaai verdeelt Willemstad in twee delen: Otrobanda en Punda. Via een houten pontonbrug, de Koningin Emmabrug, kan je van de ene naar de andere wijk lopen. In Punda vind je nog veel Nederlandse huizen in koloniale stijl uit de 17e en 18e eeuw waaronder Fort Amsterdam, vroeger de hoofdzetel van de West Indische Compagnie en tegenwoordig de zetel van de Antilliaanse regering.

Ook ligt hier de Mikvé Israel Immanuel Synagoge uit 1732, één van de mooiste gebouwen in Curaçao. Punda is bovendien een wijk met talloze winkeltjes en een drijvende markt waar je vanaf bootjes vis, fruit en groenten kan kopen.

De lokale bevolking woont vooral in Otrobanda (letterlijk: de overkant). Dit deel van de stad was van oudsher het stadsdeel voor de gewone mensen. Hier vind je minder statige gebouwen, maar kleinere huisjes en smalle straatjes. Dit is het meest Caribische en bruisende deel van Willemstad.

Mooie natuur vind je in het Christoffelpark rond de 375 meter hoge Christoffelberg. Dit 2300 hectare grote park bestaat uit drie voormalige plantages. De flora in het park is zeer afwisselend: van cactussen tot orchideeën en bromelia’s. Dieren die je er tegen kan komen zijn onder andere de zweepslang, het Curaçaose witstaarthert en zeeschildpadden. In het park vind je nog veel sporen uit de koloniale tijd. Op de vroegere plantage Savonet staat bijvoorbeeld een prachtig landhuis met zijn vele bijgebouwen.

Iets ten oosten van Willemstad ligt één van drukst bezochte toeristische attracties op Curaçao: het Curacao Sea Aquarium waar je de prachtige onderwaterwereld van Curaçao kan ontdekken.

Bonaire
Bonaire is veel rustiger dan Curaçao. De grootste schoonheid van Bonaire ligt onder water, voor een groot deel beschermd in het Bonaire National Marine Park. Het is een echt duikersparadijs. Maar ook boven water valt het nodige te zien. Het hele noordwesten van het eiland wordt ingenomen door het Washington-Slagbaai Nationale Park, een tropische woestijn met cactussen en exotische vogels.

In het zuidwesten ligt bij het Pekelmeer een grote broedplaats voor flamingo’s. Bonaire doet er alles aan om deze knalroze vogels en hun leefgebied te beschermen. Je mag daarom het broedgebied niet betreden, maar met een sterke verrekijker kan je de vogels toch zien. Wil je ze van dichter bij zien, dan kan je gaan kijken bij de Willemstoren, ook daar broeden flamingo’s.

Saba
Ook het kleine Saba is een zeer rustig eilandje dat enkel bezocht wordt door natuurliefhebbers, alhoewel kleine dorpjes als The Bottom, Hell’s Gate en St. John’s ook een bezoekje waard zijn.

Via 1064 traptreden bereik je de Mount Scenery, met 888 meter de hoogste berg op Saba. De wandeling naar de top is prachtig: je loopt door een tropisch regenwoud met schitterende bloemen en planten en vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht.

Ook Saba is een schitterende plek voor duikers met verschillende bijzondere duiklocaties zoals de drie onderwater bergen Third Encounter, Twilight Zone en Outer Limits. Bij Ladder Labyrinth kan je tussen gestolde lava doorzwemmen en bij Hot Springs ligt een warmwaterbron.

Sint-Maarten
Sint-Maarten is juist zeer populair bij toeristen die op zoek zijn naar een zon- en strandvakantie. Sint-Maarten behoort gedeeltelijk tot Nederland en gedeeltelijk tot Frankrijk, maar de twee delen leven al eeuwen vreedzaam naast elkaar.

Het kleine Sint-Maarten is heuvelachtig en bezit maar liefst 37 met palmbomen omzoomde zandstranden. Het ideale klimaat, de watersportmogelijkheden, luxueuze hotelresorts, tax free winkels en weelderige binnenland hebben ervoor gezorgd dat Sint-Maarten tot de populairste toeristische bestemmingen in de Cariben behoort.

Mooie wandelingen maken kan je er ook, onder andere naar de top van de 500 meter hoge Pic du Paradis.

Sint Eustatius
Tegenwoordig is Sint Eustatius – ook wel kortweg Statia genoemd – een klein en rustig eilandje, maar in de achttiende eeuw lag het aan een belangrijke handelsroute waardoor het een enorme rijkdom vergaarde. Het eiland werd in die tijd zelfs The Golden Rock genoemd.

Enkele gebouwen uit deze periode zijn nog overgebleven. Fort Oranje is bijvoorbeeld prachtig in oude glorie hersteld en vanaf Fort de Windt, waar alleen nog een paar roestige kanonnen staan, heb je een mooi uitzicht over St Kitts.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid op Sint Eustatius is toch wel The Quil, een 600 meter hoge uitgedoofde vulkaan die je kan beklimmen. De hellingen zijn begroeid met tropisch regenwoud en eenmaal boven kan je tot 275 meter in de krater naar beneden wandelen.

En zoals bij alle eilanden behorende tot de Nederlandse Antillen kan je ook hier prima duiken. Er zijn zo’n dertig beschermde duikplaatsen. Het bijzondere bij Sint Eustatius is dat je ook onder water, in het Statia Marine Park, nog sporen van het rijke verleden terugvindt. Op de scheepsbodem liggen eeuwenoude scheepswrakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content