Algemene informatie

Ligging
De Nederlandse Antillen liggen op het noordelijk halfrond in Midden-Amerika. De Benedenwindse eilanden liggen voor de kust van Venezuela. De Bovenwindse eilanden liggen in de buurt van de Dominicaanse Republiek.

Klimaat
Op de Benedenwindse eilanden (Curaçao en Bonaire) ligt de temperatuur het hele jaar door rond de 27°C. De passaatwind zorgt er bovendien voor dat het nooit te warm aanvoelt. Regen valt er zeer weinig en uitsluitend in de maanden oktober tot februari.

Ook op de Bovenwindse eilanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 27°C, maar er valt wel veel meer neerslag. Bovendien liggen deze eilanden, in tegenstelling tot de Benedenwindse eilanden, binnen de orkanengordel. Orkanen kunnen voorkomen in de maanden juni tot november. Dat is ook de periode dat de meeste regen valt.

Oppervlakte
In totaal 798 km², verdeeld over vijf eilanden:
Curaçao: 444 km²
Bonaire: 288 km²
Sint-Maarten: 34 km²
Sint-Eustatius: 21 km²
Saba: 13 km²

Hoofdstad
Willemstad op Curaçao

Belangrijkste steden
Willemstad, Kralendijk (hoofdstad van Bonaire), The Bottom (hoofdstad van Saba), Oranjestad (hoofdstad van Sint Eustatius) en Philipsburg (hoofdstad van Sint Maarten).

Staatsvorm
De Nederlandse Antillen vormen een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Nederland.

BevolkingsgroepenAfrikanen, Nederlanders

Talen

Papiamento, Nederlands, Engels

Godsdienst
Rooms Katholiek, Nederlands Hervormd, Methodistisch, Anglicaans, Joods

Feestdagen
1 januari : Nieuwjaarsdag
Carnaval
Goede Vrijdag
Pasen
30 april : Koninginnedag
1 mei : Dag van de Arbeid
Hemelvaart
Pinksteren
6 september : Bonairedag (enkel op Bonaire)
21 oktober : Antillendag
11 november : Dag van de vlag (Sint Maarten)
16 november : Dag van de vlag (Sint Eustatius)
5 december : Sinterklaas
5 december : Dag van de vlag (Saba)
25 en 26 december : Kerstmis

Weetjes

De Nederlandse Antillen bestaan uit de twee Benedenwindse Eilanden Curaçao en Bonaire en de drie veel kleinere Bovenwindse Eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. De Benedenwindse en Bovenwindse Eilanden liggen ongeveer 800 kilometer uit elkaar. Sint-Maarten behoort maar voor de helft tot Nederland. De andere helft hoort bij Frankrijk. Aruba behoort sinds 1996 niet meer tot de Nederlandse Antillen, maar geniet een speciale status.

De naam Curaçao komt van het Portugese woord voor ‘hart’. Curaçao wordt soms ook gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord. Het staat synoniem voor een bepaald soort blauw.

Er zijn maar vier plaatsen in de wereld waar flamingo’s zich voortplanten en het Pekelmeer op Bonaire is een daarvan.

Bonaire is een paradijs voor snorkelaars en duikers. Om de prachtige koraalriffen van het eiland te beschermen is er in 1979 een Marine Park, dat zo’n 2700 hectaren omvat, opgericht.

Bonaire heeft de vorm van een boomerang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content