Algemene informatie

LiggingJamaica is een eiland in Midden-Amerika op het noordelijk halfrond. Het ligt ten zuiden van Cuba en ten westen van Haïti.

Klimaat
Het klimaat op Jamaica is tropisch en de temperatuur schommelt niet veel. Die ligt het hele jaar tussen 26 en 32°C. In de bergen is het echter een stuk koeler; de gemiddelde temperatuur ligt daar rond de 6°C. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt rond de 850 mm. Die valt vooral in de maanden mei, juni, september, oktober en november. Van augustus tot oktober kunnen er orkanen voorkomen.

Oppervlakte10.991 km²

Hoofdstad
Kingston

Belangrijkste stedenKingston, Montego Bay, Negril

StaatsvormParlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest

BevolkingsgroepenDe meeste inwoners van Jamaica zijn oorspronkelijk van Afrikaanse afkomst. Verder wonen er Chinezen, Indiërs, Britten en Amerikanen.

Talen
Engels, Patois

GodsdienstChristendom (voornamelijk protestantisme), rastafarianisme

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
Aswoensdag
Goede Vrijdag
Pasen
23 mei: Dag van de Arbeid
1 augustus: Emancipatiedag
6 augustus: Onafhankelijkheidsdag
Derde maandag in oktober: Heldendag
25 en 26 december: Kerstmis

WeetjesDe naam Jamaica komt van het woord ‘xaymaca’ uit de taal van de Tainos, de bevolking die op het eiland leefde voordat Columbus er voet aan wal zette, en betekent letterlijk ‘land van bos en water’.

Wat je misschien niet direct zou verwachten is dat hier een invloedrijke joodse gemeenschap woont. Ze behoren zelfs tot de oudste inwoners van het eiland.

Negentig procent van de Jamaicanen komt van oorsprong uit Afrika, afstammelingen van de slaven die de Engelsen in het verleden naar Jamaica brachten om het land te verbouwen.

Jamaica staat naast de reggae bekend om zijn ganja, marihuana van zeer goede kwaliteit. Waarschijnlijk wordt er nergens ter wereld zoveel softdrugs gebruikt als op dit paradijselijke eiland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content