Bezienswaardigheden


De grootste attractie in Ecuador, genoemd naar de denkbeeldige lijn toen het land in 1822 onder de Spaanse overheersing uitkwam en onafhankelijk werd, ligt op de lijn zelf: de Galápagoseilanden. Ze behoren tot het Ecuadoraans grondgebied en liggen een kleine duizend kilometer buiten de kust, in de Stille Oceaan.

De rotsachtige en vulkanische Galápagos zijn een nationaal park en je ziet er dieren die je nergens anders ter wereld vindt. Charles Darwin bestudeerde hier het leven en dankzij dat onderzoek kon hij in 1859 zijn magnum opus afwerken: The Origin of Species, waarin hij tot het besluit kwam dat de evolutie van de verschillende diersoorten het resultaat is van de omgeving waarin ze leven.

Je kunt met de boot naar de eilanden om de reuzenschildpadden en zeeleeuwen te bekijken of bij Devil’s Crown het water in te duiken om kennis te maken met het exotische zeeleven.

Terug op het vasteland, net buiten de hoofdstad Quito, vind je het monument van de evenaar (Mitad del Mundo), op de nulde breedtegraad. Quito is de oudste van alle Zuid-Amerikaanse hoofdsteden en ligt in een smalle vallei van de Andes, op de lagere hellingen van een vulkaan, de Pichincha.

De indrukwekkende architectuur van de koloniale gebouwen in het oude deel van de stad staat in schril contrast met de drukke Amazonasstraat, met haar moderne hotels, bars en talrijke scholen waar je talen kunt leren.

Cuenca in het zuiden is de mooiste koloniale stad in Ecuador. Vlakbij ligt Ingapirca, de grootste Inca-opgravingen in het land.

In de noordelijke stad Otavalo krijg je de kans om authentieke stoffen en handgemaakte spullen te kopen op de beroemde markt. Een spannend alternatief voor wie avontuurlijker is aangelegd, is de beklimming van de vulkaan Cotopaxi in de centrale sierra, de meest beklommen vuurberg van Ecuador.

In het oosten van Ecuador ligt een stuk van het Amazonewoud, een must voor de echte natuurliefhebbers. Je kan hier tochten van één of meerdere dagen door het tropische regenwoud maken.

In Ecuador vind je ook musea met precolumbiaans ceramiek, gouden voorwerpen van vóór de Spaanse overheersing en traditionele inheemse klederdracht. Nergens kun je zo genieten van de volksmuziek van de Andes.

Het opvallendste instrument is de panfluit die je in de meeste bars en restaurants kunt horen. Percussie-instrumenten, fluiten, gitaren en een tiensnarige charango (gemaakt van het pantser van een gordeldier) maken de band compleet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content