Wat moet je zien?

© iStockphoto


De meerderheid van de bezienswaardigheden in Havana is geconcentreerd in drie wijken: Habana Vieja, Centro Habana en Vedado. Vooral de koloniale gebouwen van de stad zijn adembenemend. Toch zijn er daarnaast nog tal van andere bezienswaardigheden. We zetten de voornaamste trekpleisters op een rijtje.

Plaza de la Catedral
De Plaza de la Catedral wordt gedomineerd door de prachtige, barokke façade van de Catedral de San Cristóbal. De kathedraal, die werd gebouwd in de 18e eeuw, is een van de oudste van Amerika.

De Plaza de la Catedral telt daarnaast nog andere interessante gebouwen. Wandel bijvoorbeeld door de stemmige galerij van het Palacio de los Marqueses de Arcos. Ook het Museo de Arte Colonial mag je zeker niet overslaan. Dit museum is een prachtig voorbeeld van de koloniale stijl. Binnen in de 18e eeuwse herenhuis kan je meubels, decoratie en gebruiksvoorwerpen uit de 18e en 19e eeuw bewonderen. Merk ook de fraai beschilderde ramen op.

Op de Plaza de la Catedral heerst altijd een gezellige drukte. Er is muziek en een terrasje om even uit te blazen. Bovendien is vlak bij het plein het beroemde restaurtant-bar Bodeguita del Medio gevestigd. Hier kan je komen proeven van frisse cocktails en de Creoolse keuken. De muren van de Bodeguita del Medio zijn bedekt met allerhande memorabilia. De schrijver Ernest Hemingway was hier een vaste stamgast.

Plaza de Armas
Een ander beroemd plein in Havana is de Plaza de Armas. Het opvallend groene plein is omzoomd met statige gebouwen en marktkraampjes. Het indrukwekkende Palacio de los Capitanes Generales is nu het stadsmuseum. Aan de overkant van de Plaza de Armas ligt het hotel Santa Isabel en het classistische gebouw El Templete.

Even verderop vind je het Castillo de la Real Fuerza, het oudste militaire bouwwerk in Havana. Dit fort werd in 16e eeuw opgetrokken om Havana te beschermen tegen aanvallen van piraten. Naast het Castillo de la Real Fuerza ligt het Palacio del Segundo Cabo, dat onderdak biedt aan het Cubaanse boekeninstituut.

In de buurt van de Plaza de Armas vind je twee karaktervolle straatjes: Calle Obispo en Calle Oficios. Neem de tijd om rustig door deze straatjes te kuieren en geef je ogen de kost. Hier kan je het rijke verleden opsnuiven van Havana. Wandel in de Calle Oficios bijvoorbeeld binnen in het 18e eeuwse Casa de los Arabes. In de Calle Obispo vind je enkele ouderwets gezellige winkeltjes zoals la Casa del Agua la Tinaja. In dezelfde straat is ook El Foridita, een chic restaurant dat ook bekend staat om zijn cocktails, gevestigd. Ook hier was Ernest Hemingway een vaste klant.

Plaza de San Francisco
Vlakbij de haven ligt het idyllische plein Plaza de San Francisco. In het midden van het plein rijst de Fuente de los Leones, een kopie van de bekende fontein in het Alhambra in Granada, op. De Basílica Menor de San Francisco de Asís domineert het plein. Bezoek zeker de 42 meter hoge klokkentoren die naast de kerk ligt. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Plaza Vieja
Ooit was het Plaza Vieja, dat vroeger de naam Plaza Nueva droeg, het belangrijkste openbare plein van Havana. Tot in 1990 werd het plein zelfs gebruikt als parkeerplaats, maar inmiddels is de Plaza Vieja in ere hersteld. Casa del Conde Jaruco is het meest indrukwekkende gebouw op dit statige plein. Het stamt uit de 18e eeuw en doet nu dienst als expositieruimte.

Convento de Santa Clara
Het klooster van Santa Clara is een van de mooiste religieuze gebouwen van Havana. Het is gebouwd in 1644 om arme meisjes in de stad op te vangen. Een deel van het klooster is te bezoeken. Bewonder onder meer de door zuilen omgeven binnenplaats met haar tropische planten.

Capitolio
Een van de opmerkelijkste gebouwen in Centro Habana is het Capitolio. Voor de oprichting ervan is het Capitool in Wahington als voorbeeld gebruikt. De Cubaanse versie is echter hoger. Het Capitolio biedt onderdak aan het ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu. Een deel van het gebouw is toegankelijk voor bezoekers.

Real Fábrica de Tabacos Partágas
Cuba mag je niet verlaten zonder kennis te maken met het exportmiddel bij uitstek: de sigaren. Een bezoek aan de Real Fábrica de Tabacos Partágas, de grootste sigarenfabriek van Cuba, is dan ook een absolute must.

In de fabriek zijn regelmatig rondleidingen in verschillende talen. Zo krijg je een levendig beeld van hoe een echte Cubaanse sigaar wordt gerold en verpakt. Als je na de rondleiding zin hebt om je wat goede sigaren aan te schaffen, kan je terecht in La Casa del Habano, de winkel bij de fabriek.

Paseo del Prado
Wie de grote dagen van Havana wil herbeleven, moet zeker een wandelingetje maken langs de Paseo del Prado. Prachtig gerestaureerde gebouwen sieren deze statige boulevard. Het was markies de la Torre die de Paseo in 1772 liet aanleggen. Nu zijn het vooral gebouwen uit de 19de en 20e eeuw die de boulevard opluisteren.

De Malecón
Net voor zonsondergang is de Malecón, een strandpromenade van 7 kilometer lang, het ideale decor voor een verkwikkende avondwandeling. Het uizicht op de zee, het fraaie licht en de stijlvolle gebouwen creëren een bijzondere sfeer. De Malecón geeft een visueel overzicht van de geschiedenis van Havana. De zeepromenade loopt van het koloniale deel van de stad tot de modernere wijk Vedado.

Museo de la Revolución
Het Museo de la Revolución biedt een mooi overzicht van de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijd vanaf de koloniale tijd. De Revolutie vanaf de guerrillaoorlog staat centraal in de collectie.

De locatie van het museum is doelbewust gekozen. Vanuit het voormalige presidentiële paleis, waarin het Museo de la Revolución is ondergebracht, zwaaide dictator Batista de plak over Cuba tot 1959. De Revolutie maakte een einde aan dit bewind.

Het museum bevat een indrukwekkende collectie van foto’s, documenten en ander memorabilia. In de begeleidende teksten schemert helaas vaak een propagandistische toon door. Een van de mooiste zalen in het Museo de la Revolución is het Salón de los Espejos. De grote spiegels en plafondfresco’s geven deze voormalige audiëntiezaal een koninklijke allure.

Plaza de la Revolución
De Plaza de la Revolución is niet bepaald een lust voor het oog, maar is omwille van de geschiedenis wel een interessante plek. Hier werden onder meer de eerste massabijeenkomsten gehouden na afloop van de Revolutie. En ook vandaag nog loopt het plein nog vol voor allerhande manifestaties.

De grote blikvanger op de Plaza de la Revolución is het José Martí-monument. De 109 meter hoge toren is gebouwd in de vorm van een vijfpuntige ster. Aan de voet van het monument staat een beeld van José Martí. Bij helder weer heeft u van op de toren een mooi uitzicht over de stad. Binnenin de toren leer je meer over dichter José Martí en de geschiedenis van het monument.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content