Waarom u Cuba nu nog moet zien (voor de Amerikanen komen)

© iStock

Dankzij de beginnende toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten zal het Caraïbische eiland stilaan uit de armoede kunnen klauteren. Maar ook het uitzicht van Cuba zal veranderen.

Nu de relatie tussen Cuba en de VS steeds minder gespannen is, heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën verschillende licenties toegekend voor de uitbating van ferryverbindingen tussen het Caraïbische eiland en de VS. De afstand tussen Cuba en Florida bedraagt ongeveer 150 kilometer. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er vaak gebruik gemaakt van een ferryverbinding tussen Cuba en de VS. Maar nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam in Cuba, werd die verbinding stopgezet.

Momenteel bestaat er al een luchtverbinding tussen de VS en Cuba, maar slechts een beperkte groep mensen – zoals studenten, beroepssporters en journalisten – mag daar gebruik van maken. Voor de andere Amerikanen is het nog altijd verboden om naar het communistische eiland af te reizen, al werden de restricties voor de Amerikaanse burgers onlangs wel versoepeld.

Het lijkt er dus steeds meer op dat de Amerikanen (letterlijk) de weg aan het vinden zijn naar een van de laatste landen die van de ‘veramerikanisering’ en het kapitalisme is gespaard gebleven. Door het embargo van 1961 is Cuba immers blijven stilstaan in de tijd, maar tegelijk ook vervallen in complete armoede. Dankzij de huidige ontwikkelingen zal Cuba dan ook de komende jaren zichtbaar veranderen. Dit zijn alvast enkele zaken om (niet) naar uit te kijke:

Slank zijn? Wat is dat?

In tegenstelling tot westerse vrouwen hebben Cubaanse vrouwen geen stress als het over hun zelfbeeld gaat. In Cuba is het immers ver zoeken naar reclameboodschappen waarin de droomvrouw met de perfecte huid en het ideale maatje wordt aangeprezen. Op televisie overheersen eindeloze speeches van Cubaanse machtshebbers en in de enige officiële staatskrant van Cuba, Granma, leest u propaganda over het regime. Maar wilt u zich als vrouw (en als man) eens volledig bevrijd voelen en uw natuurlijke schoonheid of rondingen eren, reis dan af naar Cuba vooraleer Amerikaanse toeristen hun Vogues en andere vrouwenbladen er laten rondslingeren.

Oldtimers en gaten in de weg

Waarom u Cuba nu nog moet zien (voor de Amerikanen komen)
© iStock

De Cubanen rijden niet rond met Amerikaanse sleeën omdat ze zo gek zijn op zulke auto’s. Ze doen dat omdat ze geen andere keuze hebben. Tot een paar jaren geleden waren enkel wagens die gebouwd waren voor 1959 vrij te koop. Dat is de reden dat er in de straten van Cuba nog zo’n 60.0000 oldtimers rondrijden. Dankzij de nieuwe regels wordt het een stuk goedkoper om nieuwe wagens in te voeren in Cuba. Maar fans van de typische Cubaanse wagencultuur hoeven nog niet meteen te wanhopen, want een gemiddelde Cubaan kan zich geen auto veroorloven. Bovendien zijn de wegen in Cuba niet aangepast aan nieuwe wagens. In het land zijn de gaten in de weg zo groot dat ze een Russische Lada zouden kunnen opslokken. Het is dus geen sinecure om in Cuba op één rechte lijn te blijven rijden, als die al is aangeduid.

Vakantiehuizen

Waarom u Cuba nu nog moet zien (voor de Amerikanen komen)
© iStock

Dankzij de normalisering van de relaties wordt ook de Amerikaanse export naar het land versoepelt. Zo zullen onder meer constructiebedrijven makkelijker materialen naar Cuba kunnen uitvoeren voor het bouwen van privéresidenties. De versoepeling van de regels betekent echter niet dat Amerikaanse hotelketens zich in Cuba kunnen vestigen. Ook technologiebedrijven mogen investeren in het land. Nu heeft slechts 5 procent van de Cubanen toegang tot het internet. Wanneer meer Cubanen in virtueel in contact zullen komen met de rest van de wereld, zou dat weleens gevolgen kunnen hebben.

Coca-Cola en McDonalds. Que?

Straten waar geen billboards hangen van McDonalds en bars waar geen Coca-Cola geschonken wordt. Ook dat is Cuba. Het lijkt erop dat dit nog wel even zo zal blijven, aangezien het handelsembargo tussen Cuba en de VS blijft gehandhaafd.

Toeristen

Het eiland dat zo lang gespaard werd gebleven van de wereldwijde ‘veramerikanisering’, maar ook van de rest van de moderne westerse wereld, wordt voor veel toeristen (lees: Amerikanen) nu nóg aantrekkelijker. Veel vakantiegangers vrezen dat het communistische land minder ‘authentiek’ wordt en willen er nog snel heen voor het ’te laat is’. Amerikanen durven ‘authenticiteit’ al eens verwarren met armoede, maar niettemin zal het geld dat ze spenderen voor de Cubaanse administratie welgekomen zijn.

Booming business

Waarom u Cuba nu nog moet zien (voor de Amerikanen komen)
© iStock

Door een beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama is het bedrag dat Amerikanen naar hun familieleden op het eiland mogen sturen verhoogd van 2000 dollar naar 8000 dollar per jaar. Nu Cuba zich daarnaast meer openstelt voor particuliere ondernemingen zullen er steeds meer kleine bedrijven worden opgericht. Vooral in de toeristische industrie.

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content